facebooktwittermail d

Guld till Sverige i EM

Det blev guld till Sverige på EM i traktorpulling. Olof Roth försvarade titeln från förra året i 600 kilo modifierat med Not Yet a Toy. Dessutom blev han bäste svensk även i de kraftfullare klasserna genom en riktigt bra 6:e plats i 950 kilo unlimited med Swedish Iron Toy.

EM kördes i Brande i Danmark den 12-13 september med 18 svenska ekipage på plats. En av förhandsfavoriterna var Olof Roth:

Gick allt enligt plan?

– Allting fungerade som det var tänkt. Det blev två stycken fina drag i 950 kilo och ett fint, enkelt full pull i 600 kilo. Allting verkar helt förutom några sprickor i avgasgrenröret på Iron Toy. Dock inget som påverkade resultatet.

Vilket är roligast, försvara guldet i 600 eller gå till pull off (final) i 950?

– 600 bjöd inte på något extremt motstånd, men det var kul att stå överst och få höra svenska nationalsången. Det är ju mest den holländska annars.

Vad kan ni förbättra till nästa år?

Det blir nya däck till nästa år, de vi har är helt fördärvade efter Brande. Annars har vi inga planer för tillfället.

Vad tyckte du själv var roligast att titta på i helgen?

– 2 500 kilo modifierat är den roligaste klassen.

Europamästerskapet i Brande är det första som körts för samtliga klasser, både i gruppen kraftfulla och i gruppen standardbetonade eller motorsvaga. I den kraftfulla gruppen hade Olof Roth sällskap av fyra svenska kollegor.

Per Nilsson med Burning Baby körde längst av dem som inte gick till pull off i 950 kilo unlimited. Han slutade på en fin 7:e plats i ett rakbladsvasst startfält.

I 3 500 kilo prostock gjorde både Christian Rudén med Countdown och Roger Svensson goda grunddrag på 91,76 respektive 83,27 meter. De bärgade en 10:e och en 15:e plats till Sverige.

I Light Modified, även kallat 2 500 kilo modifierat, körde Stellan Bartholdsson för blågult med Double Trouble. Det blev en 14:e plats att lägga i svenskpotten.

 

De svenskar som hade godkända drag i övriga klasser placerade sig så här:

Farmstock 4 500 kilo: 9. Kalle Tagesson/Heavy Metal. 600 kilo compact diesel: 9. Peter Larsson/Hardcore Harvester, 15. Joakim Ralf/Devils Deere. 500 kilo stock: 6. Alex Jönsson/John Deere, 7. Isac Jönsson/Bolens. 350 kilo stock: 5. Lucas Andersson/Jonsered, 6. Wiktor Andersson/Volvo BM, 7. Adrian Rudén/Countdown JR, 8. Hugo Andersson/Volvo BM Mini.