facebooktwittermail

Grova bedrägerier med grävmaskiner

Östgötapolisen utreder nu flera fall av grova bedrägerier sedan maskiner som grävmaskiner och hjullastare hyrts under falska namn och försvunnit skriver Borås Tidning.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Polisen i Östergötland utreder nu minst ett fall av grovt bedrägeri och värden för flera miljoner. Grävmaskiner, hjullastare och byggnadsställning hyrdes från ett företag i Motala. Kravet från uthyraren var att maskinerna skulle bli kvar i Motala under den sex veckor långa hyrestiden.

Men maskinerna hyrdes under falska namn och grävmaskinerna försvann från Motala. Via Karlstad fraktades de till Boråstrakten. Där användes de av en underentreprenör i samband med grävning för ett fibernät. Det var också där polis från Östergötland hittade och tog de båda grävmaskinerna i beslag.

– Vi har kunnat följa grävmaskinernas dolda gps och sett precis var de tagit vägen, säger förundersökningsledaren Mikael Månsson vid polisen till Borås Tidning.

Det visade sig att någon försökt ta bort både chassinummer och företagslogotyper på maskinerna.

– Det stärker misstankarna om att det handlar om ett bedrägeri, vilket hade varit svårt att bevisa annars under löpande avtalstid, säger Mikael Månsson.

Fortfarande saknas byggnadsställningen och polisen har heller inte hittat hjullastaren.

Fyra personer hördes också i samband med tillslaget men är i nuläget inte misstänkta för brott.