facebooktwittermail

Gröna vågen: nu vill eleverna odla

Trenden har vänt. Nu är det fler som väljer odling än anläggning bland trädgårdseleverna på Hvilan Utbildning i Åkarp i Skåne.

ÅKARP ATL
Hedvig Jarn har varit chefssekreterare. Kontorsråtta, säger hon själv. I skolan njuter hon av tanken på att få jobba med levande växter i framtiden, kanske odla humle eller rosor.
Jessica Jonsson har sysslat med inköp och logistik i 15 år. Hon vill satsa på närodlat, ta fram importgrönsaker här hemma i stället.

Varierad bakgrund


Marcus Lindkvist har stått på bensinmack, spelat musik och arbetat på parkförvaltning. Studierna ska hjälpa honom att försörja världen med livsmedel, helst från växthus och möjligen i något annat land.
- Det finns en viss charm med att kunna producera något som människor kan stoppa i munnen, säger Marcus Lindkvist.

Alla tre går andra året i klassen som överraskade ledningen på Hvilan Utbildning. När eleverna efter ett halvår på skolans tvååriga yrkeshögskoleutbildning skulle välja inriktning ville 24 fokusera på odling och 8 på anläggning. I tidigare klasser har det varit precis tvärt om.

Ingen tillfällighet


Skolans rektor och vd Berit von Rosen berättar att hon och kollegorna först trodde att det ökade intresset var en tillfällighet. När de nya förstaårseleverna nyligen gjorde sitt val visade det sig att trenden håller i sig. 17 av 32 läser odling.
- Det här känns roligt för oss som har rötter inom odling, säger Berit von Rosen, som bland annat producerat jordgubbar i Uppland.

Även bland skolans gymnasieelever märks att arbetet med att få fram växter har fått en ökad dragningskraft, men det är svårare att mäta. Gymnasieeleverna väljer inte inriktning på samma sätt som de vuxna, förklarar Berit von Rosen.

Hon tror att en ny grön våg är orsaken till suget efter att köra händerna i jorden och odla prydnadsväxter, grönsaker, kryddor, frukt och bär.
- Vi tänker mer på vad vi äter, hur natur och hälsa hänger ihop och att närodlat är viktigt för klimatet. Det skapar intresse både för hur trädgården ser ut och för hur maten produceras, säger Berit von Rosen.

Generationsskifte


I trädgårdsbranschen pratas det mycket om att ett stort generationsskifte är på gång, enligt Berit von Rosen. Plantskolor, kyrkogårdar och växthusodlingar behöver yngre företagare och medarbetare. Hedvig Jarn, Jessica Jonsson och Marcus Lindkvist hoppas märka mer av det innan de går ut skolan i mitten av maj.
- Det är svårt att hitta dem som vill lämna över sin verksamhet. Det skulle behövas något forum att mötas på, utöver branschdagarna, säger Jessica Jonsson.Tina Andersson