facebooktwittermail

Fältdagar med grödorna i centrum

Borgeby.

Det fanns varken moln eller maskiner att hitta skugga under på den första fältdagen i Borgeby. I år faller allt ljus på grödorna.

I nästan 30-gradig värme guidades årets första 100 besökare runt på tolv olika stationer på Borgeby Fältdagars första dag på tisdagen. I år hålls mässan under tre dagar, men alltså med begränsningen 100 förbokade besökare varje dag.

Allt fokus är på grödorna. Här visas i år bland annat sortdemonstrationer för raps, olika typer av mellangrödor, strategier för hantering av gödning och växtskydd.

Vissa besökare uppskattade upplägget, vissa såg det som ett nödvändigt ont och saknade maskinerna och de 10 000-tals besökarna.

Översiktsbild över Borgeby Fältdagar 2021.
Årets Borgeby Fältdagar är helt annorlunda, i princip helt utan maskiner, få tält och en minimal parkering. FOTO: HANS DAHLGREN

– Det är kul att det händer något. Jag tycker det blev ett trevlig upplägg med små grupper. Det blir lättare att komma åt kärnfrågorna, med grödor och försök. I vanliga fall är det lätt att fastna bland maskinerna, säger Anders Jönsson, växtodlare från Smygehamn.

Du saknar inte maskinerna?

– Jo, men det är ju detta vi lever av. Det var intressant att få se nya grödor och sådant som är på gång.

Anders Jönsson från Smygehamn.
Anders Jönsson från Smygehamn såg ändå fördelar med årets upplägg. FOTO: HANS DAHLGREN

Erik Adolfsson och Jonathan Sandbakken hade rest från Vårgårda i Västergötland. Beslutet att åka ner var enkelt, men de saknade den vanliga mässan.

– Det blev tråkigt jämfört med hur det brukar vara. Det är ju väldigt nerbantat, säger Erik Adolfsson som främst odlar havre och vall.

Du ser inga fördelar?

– Det skulle väl vara minskad risk för smittspridning i så fall.

Vad är du ute efter här?

– Det är främst kunskap kring växtodling.

Erik Adolfsson och Jonathan Sandbakken från Vårgårda.
Erik Adolfsson och Jonathan Sandbakken från Vårgårda saknade den vanliga mässan. FOTO: HANS DAHLGREN