facebooktwittermail

Grispriset har nått botten

Grispriset det första kvartalet blir det lägsta på hela året. Följande tre kvartal blir noteringen högre.

Den prognosen gör Karsten Flemin, marknadsanalytiker vid Landbrug & Fødevarer, Danmarks motsvarighet till LRF.

Enligt honom blir den genomsnittliga grundnoteringen exklusive efterlikvid för slaktgrisar i Danmark 8,75 danska kronor under årets första kvartal. Det motsvarar 10,32 svenska kronor räknat på växelkursen 1,18 SEK per dansk krona.
Följande tre kvartal blir genomsnittspriset lägst 9,50 danska kronor.

Gäller hela Europa


- Vi tror på stigande priser den närmaste tiden. Den positiva utvecklingen gäller hela Europa, även Sverige, säger Karsten Flemin till ATL.

Intervjun gjordes dagen innan Danish Crown offentliggjorde att det danska slaktgrispriset höjs med 30 öre samtidigt som Scan och KLS Ugglarps sänkte med 75 respektive 60 öre.

Stor efterfrågan


Karsten Flemins positiva syn på marknaden bygger på en stor efterfrågan på griskött internationellt. Inte minst i Sydkorea som har drabbats av mul- och klövsjuka. Ryssland tros också öka sin import av griskött i år.

Prisuppgången i Danmark och andra länder i Europa stöttas nu av den privata lagring av griskött som EU beslutat om och som minskar utbudet.
- Men vi ska komma ihåg att det som fryses in nu i EU kommer ut på marknaden igen om tre till fem månader. Man kan därför säga att marknaden blir lite bättre nu, men lite sämre igenom om tre till fem månader, säger Karsten Flemin.

Krisen avblåst


Den tyska dioxinkrisen betraktar han som mer eller mindre avblåst. Om infrysningen av griskött och ökad internationell efterfrågan står på grisköttets pluskonto så är foderkostnaden en minuspost. Trots prognosen om stigande priser blir det mycket svårt att nå en nivå där betalningen täcker produktionskostnaderna.
- Jokern är den kommande skörden och om den påverkar foderpriset, säger Karsten Flemin och fortsätter:
- Jag är nog lite mer positiv nu än vad prognossiffrorna visar. Sverige borde följa trenden, men problemet i Sverige är att omkostnaderna är högre än i andra länder. Jan Olsson