Fixering av suggor, alltså burar, är vanligt runt om i världen – men på stark nedgång. Det visar en rapport som World Animal Protection tagit fram. Fixering är så gott som förbjuden i Sverige. Men det räcker inte.
”Grisnäringen måste ta större ansvar”
Sverige var ett av de första länderna som förbjöd fixering av suggor. Men nu måste vi ta ytterligare steg i arbetet för grisarnas välfärd, skriver Roger Pettersson, Generalsekreterare, World Animal Protection Sverige.
Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.
Nästan 1,4 miljoner medborgare i 18 EU-länder skrev på medborgarinitiativet ”End the Cage Age” om ett stopp för burhållning av djur inom livsmedelsindustrin.
Fixering begränsar miljontals suggor till ett utrymme inte mycket större än deras kroppar. Fixeringen för med sig många välfärds- och hälsoproblem. Suggorna kan omöjligen utföra sina naturliga beteenden.
Sverige var ett av de första länderna som förbjöd fixering av suggor. Men nu måste vi ta ytterligare steg i arbetet för grisarnas välfärd.
På bilder som olovligen tas från grisstall ser man inte sällan fixerade suggor. Länsveterinären i Halland kommenterade sådana bilder för en tid sedan genom att konstatera att det man såg egentligen var ett ”big no no” i Sverige. Näringen måste bli mer transparant och ta större ansvar.
Som konsument kan man göra medvetna val genom att välja kött från länder som inte tillåter fixering alls eller avstå från köttet till förmån för något vegetariskt.
”End the Cage Age” är en vattendelare mellan dem som verkligen bryr sig om djurens välfärd och övriga. Vilken sida ställer du dig på?
Roger Pettersson,
Generalsekreterare,
World Animal Protection Sverige