facebooktwittermail d

Grävlastaren är Zigges revir

Bästa arbetskamraten för Mikael Björk är inte en människa utan hunden Zigge som har varit med i hytten nästan varje dag i tio år.

Man ser på Zigge att det är en klok hund. Blicken är fokuserad och rörelserna väl avvägda. Trots att den stora traktorgrävaren kränger och skakar när husse gräver ledningsdike på den skånska landsbygden står Zigge stadig framme vid rutan och har total koll på varje skoptag.

– Han är med. Han är intresserad av saker och ting, konstaterar Mikael Björk som är maskinentreprenör i sydöstskånska Löderup.

Trivs med

Zigge är en korsning mellan tibetansk Papillon och Shih-Tzu och när Mikael Björk fick honom som valp var inte tanken att han skulle vara med i hytten varje dag. Men eftersom sambon har en hårsalong och Mikael är ute och jobbar i maskinen varje dag så fanns det inget val.

VIDEO. Zigge kung i hytten

Zigge blev en hytthund. Och det trivs han med.

– På morgonen står han vid ytterdörren och väntar på att vi ska gå. Utom på helgerna då vill han inte stiga upp förrän vid niotiden, berättar Mikael.

Zigge vet förstås att det är helg och att man ska vila då.

Piff för sin ålder

Under arbetsdagarna går Mikael en runda med honom vid frukost och middag mellan grävpassen. Och livet i hytten håller hunden i trim.

– Han har aldrig varit sjuk och är pigg för sin ålder, konstaterar Mikael.

När det blir tråkigt somnar Zigge vid husses fötter ostörd av bullret, i närheten av varmluftsblåset. Han har en hörna av hytten som är hans egen. Eftersom husse är noggrann och tar av sig skorna i den moderna Huddig-maskinen så är det rent och snyggt på golvet.

"Otroligt så fäst"

När arbetsdagen är slut tar sambon Zigge på en kvällsrunda och vid åttatiden är batteriet slut. Då somnar han lugnt och drömmer förmodligen om enorma ben som grävs upp och ner med grävmaskin.

– Det är otroligt så fäst man kan bli vid dem, säger Mikael Björk.

På frågan om det aldrig varit något problem med att ha hunden i hytten skakar Mikael Björk på huvudet.

Tvärtom, skulle någon försöka ta sig in i hytten utan att husse är där, får vederbörande en mycket skarp tillsägelse om att ge sig iväg.

 

Kolla in filmen på Zigge på ATL:s facebooksida här!