facebooktwittermail d

Fortsatt värme ökar risken för en andra svärmning

Det varma vädret gör att granbarkborren fortsätter att svärma. Och det innebär också att risken för en andra svärmning ökar.

Modergång av granbarkborre med sidogångar efter larverna.
Modergång av granbarkborre med sidogångar efter larverna. FOTO: MOSTPHOTOS

Det varma vädret gynnar granbarkborren som fortsätter att svärma. Skogsstyrelsen har nu fått in rapporter om angrepp på stående från stora delar av landet och uppmanar därför alla skogsägare att inspektera sina skogar var fjärde vecka.

– Det vi ser nu är så kallade syskonsvärmningar, det vill säga barkborrar som lagt ägg i första svärmningen men nu svärmar igen för att lägga syskonkullar, säger Mattias Sparf, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Efter att ha lagt en första kull behöver de övervintrade barkborrarna vila och äta innan de är redo att lägga en ny kull. Det brukar dröja ungefär fyra veckor, vilket också är anledningen till att Skogsstyrelsen rekommenderar det intervallet för inspektion av skogen.

Ungefär fyra veckor efter att de övervintrade barkborrarna lagt en första kull är de redo att lägga ytterligare en. Därför behöver skogen inspekteras minst en gång i månaden.
Ungefär fyra veckor efter att de övervintrade barkborrarna lagt en första kull är de redo att lägga ytterligare en. Därför behöver skogen inspekteras minst en gång i månaden. FOTO: MOSTPHOTOS

En andra svärmning

Under tiden håller kullen efter den första svärmningen på att utvecklas under barken på granarna. Hur låg tid det tar beror också på vädret, ju varmare det är desto fortare är årets barkborrar klara att flyga. 

– Det tar ungefär 6 – 8 veckor för barkborrarna att bli färdigutvecklade, men sen behöver de några veckor på sig att äta upp sig innan de är redo att svärma.

Det innebär att en andra svärmning i år kan komma under första halva av augusti. Men exakt när, eller ens om, det inträffar är svårt att säga.

Ojämn nederbörd

– Barkborrarna gör en bedömning om en ny kull hinner utvecklas innan det blir kallt, troligen baserat på hur mycket ljus och värme det är. Och hur allvarliga angreppen efter en andra svärmning blir beror också på granarnas kondition, hur bra tillgång de haft på vatten.

– I början på året var jag ganska hoppfull, då var granarna välvattnade. Men under juni verkar nederbörden ha kommit väldigt ojämt, med kraftiga åskskurar på sina håll och torka på andra håll vilket givit stora lokala variationer, avslutar Mattias Sparf. 

Orter med flest fångade granbarkborrar vecka 26

Nyköping, Södermanland: 5 427

Ljungsbro, Östergötland: 3 500

Eskilstuna, Södermanland: 3 300

Ödeshög, Östergötland: 3 000

Örsundsbro, Uppsala: 2 733

Nykvarn, Stockholm: 2 700

Kungsör, Västmanland: 2 400

Vallentuna, Stockholm: 2 066

Glaskogen, Värmland: 2 000

Vissefjärda, Kalmar: 2 000

Källa: Skogsstyrelsen