facebooktwittermail d

”Det går att få bra betalt även för barkborrevirke”

Hur ska man som skogsägare tänka kring det här med de eländiga granbarkborrarna? ATL:s skogsexpert Carl Johan Moberg ger råd. 

Hej Carl Johan,

Hur ska jag gå till väga för att hitta dessa eländiga barkborrar? Kan du bjuda på dina bästa tips? Tack på förhand! 

Tomas T

Hej Tomas,

Ja, barkborrarna fortsätter att ställa till oreda i skogsbruket även om det låter som att de värsta härjningarna är över i södra Sverige. Så här på sommaren är det ändå enklast att hitta dem och göra något åt dem.

Börja med att regelbundet vandra runt i din skog. Lyft blicken och se efter hur träden mår. Det kan också vara ett bra sätt att lära känna din skog. Många skogsbolag och Skogsstyrelsen har dessutom kartor som visar risk för barkborreangrepp. Använd dem för att prioritera din inventering. Men vandra gärna längs hyggeskanter och torrare områden som extra lätt torkar ut. Besök vindfällen och hällmarker. Har du haft angrepp tidigare är  ju de områdena självklart extra viktiga att återbesöka. En drönare kan underlätta inventeringen och kompletterar ögonen på marken.

Håll utkik efter brunt borrmjöl kring rötterna och på stammen. Nu för tiden finns det gott om exempelbilder och filmer på nätet så Googla och kika på Youtube. Läs på och skaffa dig kunskap från flera olika källor så blir du en duktig barkborre-scout.

När du hittar träd som är angripna se till att märka upp dem och gör anteckningar. Rådfråga någon skoglig rådgivare och du känner dig osäker. Angrepp till trots går ofta stora värden att rädda. Det finns idag flera olika virkesköpare som betalar helt okej för barkborrevirke och det är värt att jämföra vad olika aktörer betalar.

Se till att avverka och få bort angripna träd. Förr rekommenderades en strategi för att plocka bort enbart angripna träd men det blir allt vanligare att avveckla hela bestånd. Hur du bör agera styrs också av hur lämplig/känslig markens beskaffenhet är för just gran. Kanske passar något annat trädslag bättre? Generellt tycker nog jag att det är bättre att ta lite extra när man ändå håller på.

Hoppas detta var lite hjälp på vägen. Rädda det som räddas kan och besök din skog regelbundet.

Ställ din fråga till våra experter!

ATL:s experter svarar på dina frågor inom olika ämnen. Skicka in din fråga du också!

Elenore Wallin, Anna Törnfelt och Sandra Posse, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland, Gotland respektive Västra, svarar på frågor om din och företagets ekonomi. Mejla till: Ekonomicoach@atl.nu

Carl Johan Moberg, marknadschef på Virkesbörsen, svarar på frågor om skogsskötsel och virkesaffärer. Mejla till: Skogsexperten@atl.nu

Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & co, svarar på dina frågor om juridik. Mejla till: Juristen@atl.nu

Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, svarar på dina frågor om vegetabilier och animalier, företagande, energi och biomassa samt klimat och miljö. Mejla till: Lantbruksfragan@atl.nu

Läs mer

Här hittar du alla frågor under avdelningen Fråga experten