facebooktwittermail d

Granater från första världskriget förgiftar årets skörd

Jordbrukare i norra Frankrike tvingas kasta bort årets jordbruksprodukter på grund av föroreningar i jorden orsakade av krigsmateriel från första världskriget som legat kvar. Hundratals ton av gammal ammunition hittas och förstörs varje år i Frankrike.

Det är sju gårdar nära Verdun i Meuseregionen, som var skådeplatsen för några av de tyngsta striderna under första världskriget, som har fått beskedet att hela produktionen måste slängas bort. Tungmetaller och giftiga föroreningar har påträffats i jorden vilket fått regionen att införa förbud mot livsmedelsproduktion i anslutning till de kontaminerade fälten.

Miljonförluster

Enligt tidningen Le Figaro berättar borgmästaren i en stad nära en av gårdarna att beslutet att produktionen måste förstöras kommit till efter det att ett ton gamla artillerigranater upptäckts i jorden tidigare i år. Enligt bönderna i trakten handlar det till exempel om mjölk för kring 1,4 miljoner kronor som nu måste förstöras.

30 procent exploderade aldrig

Mer än en miljard granater avfyrades under första världskriget och uppskattningsvis 30 procent av dem exploderade aldrig utan blev liggande i jorden.

En fransk hemsida som skildrar arbetet med att röja granaterna visar att Frankrike i snitt förstör 467 ton gammal ammunition per år, skriver BBC.