facebooktwittermail

Granar gör sankmark säker

Cirka 7 500 pålar av gran går åt för att göra Norra länken i Umeå körbar. Just nu bankas de ned i marken längs en 320 meter lång sträcka som behöver förstärkas.

Vägen är en del av en ringled som planeras runt staden. När statliga Svevia, som bygger vägen, fick klart för sig hur dålig marken över Västerslätt blev lösningen pålning - en beprövad metod för att göra instabil mark säker.

Måste vara raka


De 7 500 pålarna, som har levererats av skogsbolaget Sveaskog, ruttnar inte i marken eftersom syret inte når dit. De kan i princip stå hur länge som helst. Men de måste vara helt fria från röta och spikraka, skriver Sveaskog på sin hemsida.

Granarnaska dessutom vara av olika längd - från 2,5 meter upp till 11,5 meter. Topparna ska vara mellan femton och 21 centimeter i diameter. Merparten av granarna har avverkats i Lycksele och Vindelns kommuner.

- Det har varit en stor utmaning att få fram de rätta längderna, att hitta bestånden där de finns. Vi har stämt av med avverkningslagen varje dag, säger Alexandra Frank, avverkningsledare på Sveaskog i Västerbotten. ATL.nu