facebooktwittermail d

Den gråblå kalven Kobolt har växt upp

I slutet av januari förra året föddes en unik tjurkalv på Björketorps gård i Blekinge. Nu har han fyllt ett år och är en av besökarnas favoriter.

När Kobolt föddes var pälsen ovanligt tjock och cirka 40 millimeter längre än normalt.
När Kobolt föddes var pälsen ovanligt tjock och cirka 40 millimeter längre än normalt. FOTO: PRIVAT

På Björketorps gård i Johannishus utanför Ronneby driver Per Brunberg ekologisk mjölkproduktion med bland annat egen glassproduktion.

När han mötte den nyfödda kalven förra året trodde han först att det var någon som sprayat blå färg på den ovanligt tjocka pälsen.

– Den är tät som vassrugg och var först nästan helt blå, men är nu mer gråblå. Det måste vara någon dold gen som fallit ut, sa Per Brunberg till ATL i januari förra året.

– Nu är han mer grå och är klippt några gånger. Han växer och frodas och mår jättebra, säger han till ATL när vi ringer upp drygt ett år senare.

Kobolt är klippt två gånger, berättar ägaren Per Brunberg.
Kobolt är klippt två gånger, berättar ägaren Per Brunberg. FOTO: PRIVAT

Har blivit turistfavorit

Den mediala uppståndelsen blev stor, kalven var vid ett flertal tillfällen med i TV och Sveriges Radio i Blekinge utlyste en namntävling.

– Det blev namnet Kobolt som vann. Nu är han kastrerad och går med ett 50-tal dräktiga kor, berättar Per Brunberg.

Björketorps gård har öppet för besökare året runt och Kobolt har blivit en favorit för många turister.

– Han är så van vid människor och är väldigt mysig. Han kommer alltid fram och hälsar.

Kobolt kom till genom inseminering och är en blandning av olika raser, såsom Hollstein, SRB, RDM samt en Aberdeen Angus som är hans pappa.
Kobolt kom till genom inseminering och är en blandning av olika raser, såsom Hollstein, SRB, RDM samt en Aberdeen Angus som är hans pappa. FOTO: PRIVAT

Per Brunberg berättar om sina framtidsplaner med Kobolt - lite oväntade sådana.

– Det var en man som ringde och frågade om hans barnbarn kunde få rida på en ko, då tänkte jag direkt på Kobolt. Nu ska vi träna och se om det fungerar och kanske även prova på att köra in honom, berättar Per Brunberg.

Per Brunberg utlyste en tävling där deltagarna skulle gissa vikten när Kobolt fyllde ett år. Vinsten? Fem liter valfri glass från gården.
Per Brunberg utlyste en tävling där deltagarna skulle gissa vikten när Kobolt fyllde ett år. Vinsten? Fem liter valfri glass från gården. FOTO: PRIVAT