facebooktwittermail d

Göran Persson: Mer skyddsjakt på varg

Göran Persson varnar för en landsbygd som är på väg att växa igen. Hans lösning? Utökad skyddsjakt på varg.

Den förre finans- och statsministern köpte sin gård Övre Torp i Sörmland för elva år sedan. I dag driver han ett aktivt jordbruk med 80 Herefordkor. För Göran Persson har landsbygden blivit mycket viktig.

Aktivt jordbruk

– Vi måste hålla landskapet öppet och det gör man med djur och aktiva gårdar. De som säger att man kan ha en levande landsbygd utan aktiv jordbruk har fel. Vi har släppt ned graden av självförsörjning i Sverige och det är lätt att göra när allt rullar på. Men vad händer när det blir kris? Var kommer maten ifrån då?, säger han till tidningen Land.

Stadsfokus

Göran Persson anser att problemen bakom beror på politikers och mediers fokus på städer. Han anser att ett mer rättvist skattesystem är ett av de stora problemen och han kritiserar även den förra regeringens politik om att 90 procent av befolkningen ska ha bredband.

– Vad är för dumheter? Varför ska 10 procent inte ha det? Om vi hade resonerat så när vi spred det marksända tv-nätet, hade det hade varit en politisk skandal, säger han till tidningen Land.

Mer jakt

Den förre statsministern framhåller även att det utöver betande djur också behövs ett högre jakttryck, bland annat för att skydda skogen. Här ingår utökad skyddsjakt av vargen.

– Vi kan inte ha en situation där vargen, som inte är en utrotningshotad art, tillåts sätta skräck i hela bygder. Det saknar motstycke i historien, säger han till tidningen Land.