facebooktwittermail

Godis och chips påverkar klimatet

Godis och chips har betydligt större klimatpåverkan än äpplen, mjölk och bröd, enligt ny forskning.

Studien baseras på livscykelanalyser av godis, chips och läsk. Den visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis.

Skum och choklad


Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan, medan godis påverkar klimatet mest. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.

- Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg vid Livsmedelsverket.

Litervis med läsk


År 2007 mumsade svenskarna i sig genomsnitt 1,6 kilo potatischips, 15,2 kilo choklad och konfektyr samt 87,7 liter läsk.

Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser, motsvarande 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp och cirka 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan i Sverige, enligt studien.ATL.nu