facebooktwittermail

Glostorp stannar i familjen

Mjölkgården Glostorp utanför halländska Vessigebro såldes i går på exekutiv auktion, men gården stannar i familjen.

Mjölkgården med plats för 428 mjölkande kor såldes för 21 050 000 kronor. Ägaren Ingemar Bengtsson har tidigare uttryckt ett hopp om att sönerna skulle kunna överta verksamheten. Så blev det också, sonen John Pending vann budgivningen bland flera intresserade parter och kan nu ta över verksamheten.

– Det känns bra, det är ju det man jobbat för den senaste tiden, säger John Pending.

Gården omfattar 68,7 hektar uppmätt, varav 13,2 hektar är produktiv skogsmark. På gården jobbar även Johns bror Nils Bengtsson som ansvarar för växtodlingen. Johns far Ingemar kommer fortsätta jobba på gården men går i pension till våren. Utöver familjemedlemmarna som också inkluderar Johns mor Marion finns åtta anställda på gården.

John Pending har själv jobbat på gården i flera år tidigare, men också tagit en paus och jobbat på parkförvaltningen i Falkenberg.

Att nu storsatsa på mjölkproduktion mitt i fallande priser och ett ryskt importstopp kan verka vanskligt, men John listar ett brinnande djurintresse och ett intresse för att utveckla företaget med de utmaningar som finns som starka skäl att våga satsa.

– Jag fokuserar på det jag själv kan påverka, produktionen, effektiviteten och djurvälfärden. Jag försöker vara så bra som möjligt på det jag kan göra, jag kan inte påverka Rysslandskrisen eller mjölkpriset.

På lång sikt hoppas John Pending på att få stabilitet i verksamheten.

– Jag hoppas kunna få lite kontinuitet och långsiktighet, så man slipper ta beslut som inte är kortsiktiga nödlösningar. Man måste ha lite stabilitet och lugn i ett mjölkföretag i den här storleken.