facebooktwittermail d

Prisas för forskning om nordisk hästsjukdom

Nu prisas tre nordiska forskare för sin världsledande forskning kring nervsjukdomen polyneuropati som drabbar hästar.

Gittan Gröndahl är en av tre forskare som belönas för sin forskning om nervsjukdomen polyneuropati.
Gittan Gröndahl är en av tre forskare som belönas för sin forskning om nervsjukdomen polyneuropati. FOTO: CARIN WRANGE

Det handlar om en ovanlig men allvarlig sjukdom som ofta ger en dödlig utgång. Orsaken till sjukdomen har länge varit okänd. Nu har forskarteamet lyckats göra framsteg när det gäller sjukdomens bakomliggande mekanismer på cellnivå.

– Vi har funnit förändringar i nervskidorna som inte beskrivits i någon annan sjukdom hos vare sig djur eller människor och nu planerar vi att studera dessa vidare i cellodlingar, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Tillsammans med de norska kollegorna Siv Hanche Olsen och Karin Hultin Jäderlund från Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), tilldelas Gittan Gröndahl priset Årets Hästforskningsprojekt 2018. Utmärkelse delas ut av Stiftelsen Hästforskning.

– Vi har samarbetat internationellt i över tio år kring den här fruktansvärda sjukdomen som enbart ses hos nordiska hästar, och det är hedrande att forskningen uppmärksammas, säger Gittan Gröndahl.

I Sverige i år har sjukdomen under våren rapporterats på åtta gårdar i Mellansverige.

– De svårast sjuka har avlivats och de som överlevt hittills har varit konvalescenter i över ett halvår men ser ut att vara på bättringsvägen.

Förvärvad polyneuropati

Sjukdomen har funnits i Norden i cirka 20 års tid. Hypotesen är att ett toxin i vissa partier av hösilage leder till de skador man ser på cellnivå i nerverna.

Ett av de största utbrotten skedde på en ridskola i Östersund 2005 då 25 av gårdens 50 hästar drabbades och 9 fick avlivas. Sjukdomen innebär bland annat att hästarna får rörelsestörningar, ofta så svårt att de inte kan stå och måste avlivas.

Årets Hästforskningspris

Bakom utmärkelsen står Stiftelsen Hästforskning. Årets pris delades ut av stiftelsens forskningschef, Peter Kallings i samband med Hippocampusdagen på SLUden 31 oktober. Priset består av ett resestipendium på 25 000 kronor samt diplom.

Stiftelsen finansierar forskning inom hästområdet i Sverige och Norge.