facebooktwittermail

Gimmersta säteri sålt – för mer än 375 miljoner

Det är ytterst sällan egendomar i den här prisklassen ligger ute till försäljning, enligt mäklaren Viktor Danielsson. Men när ATL ringer upp vill han varken avslöja slutpris eller vem den nya ägaren är - något det spekulerats mycket kring.

– Det är inte Zlatan i alla fall, säger han.

Slutpriset blev högre än de begärda 375 miljonerna.
Slutpriset blev högre än de begärda 375 miljonerna. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

ATL har tidigare i höst listat de tio dyraste gårdarna just nu, och föga förvånat toppade Gimmersta säteri listan med ett utgångspris på hela 375 miljoner kronor.

Gården ligger vid Öljarens strand ett par mil utanför Katrineholm och omfattar cirka 2 770 hektar land med åkermark, betesmark, löv- och barrskog, samt cirka 500 hektar vatten.

Väldigt sällsynt

Det var i slutet av augusti som egendomen kom ut till försäljning hos Karl Danielsson Egendomar och var det dyraste objekt som mäklarfirman någonsin haft till försäljning.

– Just den här prisklassen är väldigt sällsynt, det händer kanske vart 20:e år, säger mäklaren Viktor Danielsson till ATL.

Viktor Danielsson, mäklare.
Viktor Danielsson, mäklare. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

Det har varit ett omfattande arbete för mäklaren som berättar att det krävs nästintill detektivarbete för att bland annat reda ut alla nyttjanderätter för en så pass omfattande egendom.

– Det är massor av olika saker att ta hänsyn till och få med i kontrakten så det har varit en lång process. Det känns väldigt skönt att vi är klara, säger han.

Gimmersta visades för ett tiotal intressenter och slutligen kom sju anbud in. Budgivningsprocessen blev klar så att avtal kunde skrivas den 18 november.

– Man vet aldrig hur det ska gå när det är ett så stort objekt men denna gång gick det enligt plan och vi lyckades bra, säger Viktor Danielsson.

LÄS MER: Tio dyraste gårdarna just nu

Mycket är fortfarande hemligt

Många är nyfikna på slutpriset men det håller Viktor Danielsson hemligt tills vidare.

– Det blev mer än 375 miljoner, men jag vill inte säga hur mycket mer.

Men vem är det då som har köpt gården? Det har spekulerats hej vilt och många har gissat på att det är självaste Zlatan som står som godsets nya ägare.

– Haha, jag kan inte säga vem det är men det är inte Zlatan. Köparen bor i Sverige och det kommer att bli offentligt så småningom.

Egendomen har anor sedan 1200-talet, då namnet ”Gymbristada” nämns i urkunderna, med Filip Elofsson (brorson till Birger Jarl) som ägare.
Egendomen har anor sedan 1200-talet, då namnet ”Gymbristada” nämns i urkunderna, med Filip Elofsson (brorson till Birger Jarl) som ägare. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

En stor investering

Gimmersta säteri har ägts av makarna Kerstin och Robert Liljekvist som köpte godset 2010 av Torgils Bonde. Familjen har bott på gården permanent och haft barn som satsat på ridsport vilket resulterat i stora investeringar i en ny ridanläggning.

Exakt vad de nya ägarna kommer att bedriva för verksamhet vet inte Viktor Danielsson än.

– Det är en stor investering och det kommer nog ta en stund för dem att växa in i gården och se vad de vill använda den till. Först ska det renoveras sen får vi se om de väljer att flytta in.

Gimmersta säteri har ägts av makarna Kerstin och Robert Liljekvist som köpte godset 2010 av Torgils Bonde.
Gimmersta säteri har ägts av makarna Kerstin och Robert Liljekvist som köpte godset 2010 av Torgils Bonde. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

Fakta: Historian bakom Gimmersta säteri

Egendomen har anor sedan 1200-talet, då namnet ”Gymbristada” nämns i urkunderna, med Filip Elofsson (brorson till Birger Jarl) som ägare.

Under 13- och 1400-talen beboddes Gimmersta av flera olika riksråd, bland annat Carl Näskonungsson (Natt och Dag) och Magnus Stensson (Gren). Den sistnämnde kom att skänka godset till sin hustru Gertrud Narvesdotter som morgongåva, år 1462.

Deras dotter Philippa gifte sig sedan med ännu ett riksråd; Bengt Ryning. Släkten Ryning innehade gården fram till mitten av 1600-talet, då friherre Peder Ribbing (även han riksråd), gifte in sig i släkten och således kom att ta över Gimmersta.

Ribbingarna kom att äga gården fram till 1805, då egendomen införlivades med det stora Ericsbergskomplexet, som ägdes av David Gotthard Hildebrand. Han försökte göra Gimmersta till fideikommiss för sin systerson Carl Carlsson Bonde, som sedermera ärvde Ericsberg. Detta lyckades inte och i stället såldes Gimmersta till Bondes yngste son, Knut Philip Bonde.

Denne sålde sedan egendomen vidare till sin äldre bror, friherre Carl Jedvard Bonde. Den sistnämndes son, Carl Carlsson Bonde, köpte sedan egendomen och inneha de den till sin död 1913.

Släkten Bonde ägde sedan säteriet fram till år 2010, då Torgils Bonde sålde Gimmersta på öppna marknaden.

Nuvarande ägare har sedan förvärvet rustat upp stora delar av gårdens bostäder och ekonomibyggnader, samt byggt en fjärrvärmeanläggning för flisförbränning och ett högklassigt ridhus.