facebooktwittermail d

Giftfritt skydd lanseras stort

Det mekaniska plantskyddet Conniflex, som skyddar mot snytbagge, finns snart tillgängligt till 60 miljoner plantor i Sverige, vilket motsvarar halva marknaden.

För att skydda barrplantor mot snytbaggeangrepp behandlas plantorna i Sydsverige med insekticider.

Certifieringen kräver dock ett giftfritt alternativ, och hittills är det bara Conniflex som finns ute i stor kommersiell skala.

- Vi ser att det är effektivt, det ger en hög flerårig skyddseffekt, och är miljövänligt, säger Lena Sammeli, vd för Svenska Skogsplantor, som ägs av Sveaskog.

Bygger en tredje


Svenska Skogsplantor har två anläggningar och bygger ytterligare en.

Bergvik Skog ska också bygga en. På några få år har kapaciteten växt från 0 till uppåt 60 miljoner plantor, hälften av marknaden för behandlade täckrotsplantor i Sverige.

- Alla större aktörer på svenska marknaden är intresserade av
Conniflex. Det pågår diskussioner med alla täckrotsproducenter i Sverige, och det finns ett intresse i Baltikum, Finland och Storbritannien, säger Torsten Karlsson, vd på företaget BCC, som levererar Conniflexutrustningen.

Flaggar för förbud


Kemikalieinspektionen välkomnar det giftfria alternativet och flaggar för ett förbud mot insekticider 2014.

Ett förbud som är möjligt i och med att Conniflex kommer ut i allmänt bruk.

-?Det är mycket möjligt att det kan bli så, säger Peter Bergqvist, på Kemikalieinspektionen.

Södra utvecklar eget


Södra har än så länge inte köpt Conniflexkonceptet utan utvecklar ett eget skydd.
Dels för att det finns en liten förhöjd dödlighet bland behandlade plantor. Dels för att det hittills inte är ett skydd som passar till de 30 miljoner barrotsplantor som också behöver skydd.

- Det är viktigt att kunna skydda alla våra sortiment mekaniskt mot snytbagge, att bli helt insekticidfria, säger Lena Sammeli.

- Förmodligen kommer det inte att dröja så länge innan vi har ett alternativ för barrot. Det är inom fem år.Torbjörn Esping