facebooktwittermail d

Gefleorten söker extern partner

Hårdare konkurrens gör att Gelfeortens mejeri nu söker efter en samarbetspartner.

Thomas Lundgren, ordförande i Gefleorten
Thomas Lundgren, ordförande i Gefleorten FOTO: PER HANSSON

När de traditionella mejerivarorna som mjölk och fil tappar mark måste Gefleortens mejeri bli starkare.

-Vi känner att vi måste få lite större muskler inför framtiden. Det är svårt att hänga med i konkurrensen som ökar hela tiden och vi måste få möjlighet att satsa på produkt- och teknikutveckling, säger Thomas Lundgren, ordförande i Gefleorten.

Vilken typ av partner söker ni?

-Vi är inte låsta i den frågan. Det kan handla om en extern finansiär, eller en pertner kring ett varumärke, eller ett annat mejeri. Vi har sagt att vi är inte låsta i den frågan.

-Men målsättningen är att stärka Gefleortens mejeri och deras ägare samt ett bra avräkningspris för mjölken. Som bonde vill man ha kvar varumärket och den lokala känslan. Det är ju vår styrka.

Hur kommer resultatet för 2016 att se ut?

-Det kommer att bli negativt, men det beror mer på att vi kanske betalat ut lite för mycket. Men vi gör det här för att bli starkare och slippa välja i framtiden.

Under våren ska försäljningen förankras bland medlemmarna, samt diskuteras med potentiella samarbetspartners. En process som kan ta tid.

-Ja, så är det ju. det kommer att kräva en hel del diskussioner och tid. Sen kommer ju det slutgiltiga beslutet att tas på en stämma framöver.

Gefleortens mejeri har ett 80-tal leverantörer varav 21 är ekologiska. Mejeriet har en invägning på cirka 42 900 ton.