facebooktwittermail d

Gefleorten sänker mjölkpriset

Från och med september sänker Gefleortens avräkningspriset på mjölk med 50 öre. Den bakomliggande orsaken är att Arla sänkt sitt avräkningspriset (dock ej i september, reds.anm), samt på grund av hur det ser ut på världsmarknaden med ett överskott på mjölk. 

Gefleortens exporterar inga produkter, men drabbas ändå av mjöklkrisen i omvärlden. 

– Det här är väldigt allvarligt för hela mejerisektorn, priserna har rasat den senaste tiden. Det blir en snabb och stor omställning för mjölkbönderna på kort sikt men vi hoppas kunna höja ersättningen så snabbt som möjligt, säger Magnus Lindberg, vd på Gefleortens, till Gefle Dagblad. 

Mejeriföreningen ägs av 84 mjölkbönder. I juli sänktes ersättningen med 18 öre per liter. Någon prishöjning på Gefleortens mejeriprodukter i butik är inte att räkna med för tillfället, enligt Magnus Lindberg. 

– Gefleortens ligger redan så långt över de andra alternativen och vi vill inte öka det prisglappet ännu mer. Vi jobbar för att vara det lilla lokala alternativet och märker att kunderna uppskattar det alternativ vi erbjuder, säger han till tidningen. 

 

LÄS MER: Arla Foods höjer ekotillägget