facebooktwittermail

GEA bryter ut monobox från karusell

JÖNKÖPING

Tyska GEA visar sin nya mjölkningsrobot för en ko på Elmia Lantbruk. De vitala delarna kommer från företagets kokarusell.

Mjölkningsroboten Monobox klarar upp till 70 kor eller cirka 2 500 liter mjölk per dag. För större besättningar kan fyra boxar kopplas till en försörjningsenhet där allt rengöringsmedel och vatten kommer ifrån.

Tra

Kon kommer in snett bakifrån och möter en trattformad foderkrubba. Enligt GEA tar det sedan max 16 sekunder innan spenkopparna är på plats med hjälp av en 3D-kamera.

Spenkopparna har allt-i-ett, och redan vid påsättningen startar stimuleringen, sedan följer rengöring, förmjölkning, mjölkning, doppning och avtagning.

Rengörs samtidigt

Om kon sparkar av organet under mjölkning rengörs det samtidigt som spenen sköljs innan det sätts på igen.

Efter mjölkningen rengörs spenkopparna och desinficeras invändigt med vatten, perättiksyra och tryckluft. Kon går ut framåt eller snett framåt.

Toalett med vattenspolning

Boxen har automatisk golvspolning och toalett med vattenspolning. Den har även en serviceenhet med bland annat mjölkmätare och temperatursensor som är i form av en utbytbar kassett. När det är dags för service byter man ut boxen på fem minuter och kan därefter börja mjölka igen.

Säljas i Sverige

GEA rekommenderar att man har en stågrop bakom boxen för att lätt komma åt vid till exempel inmjölkning.

Monoboxen börjar nu säljas i Sverige och har ett grundpris på 900 000 kronor.