facebooktwittermail d

Ge Norrland betalt för vattenkraften

Norrländska kommuner ska få ersättning för vattenkraften för att säkra glesbygdens överlevnad, skriver debattören.

Lär av hur man i Norge har löst denna fråga och ger kommunerna rimlig ersättning, uppmanar debattören. (Arkivbild)
Lär av hur man i Norge har löst denna fråga och ger kommunerna rimlig ersättning, uppmanar debattören. (Arkivbild) FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jag har en fråga till våra folkvalda ledamöter i riksdag och regering. Hur kan vi i Sverige ha ett system där en naturtillgång som vattenkraft ”exporteras” till södra Sverige och övriga Europa och en väldigt liten del av dessa enormt stora intäkter stannar kvar i kommunen som de kommer i från?

Vi har under de senaste 60–70 åren haft olika färgkonstellationer på regeringarna i Sverige men ingen har lyckats komma till rätta med denna orättvisa. Är det kunnandet som saknas, eller är det viljan?

Det som finns kvar till oss som bor i dessa kommuner är älvar som delvis är förstörda när det gäller fiske och naturupplevelser i form av forsar och vattenfall. För dessa kommuner vore det bättre med outbyggda älvar som i stället kunde ge oss inkomster från en snabbt växande naturturism.

Min uppmaning till er är att göra om detta orättvisa system. Lär av hur man i Norge har löst denna fråga och ger kommunerna rimlig ersättning. Har hört någon säga citat ”Ja, men ni får ju bygdemedel” slut citat. Det är småpengar och allmosor, smulor från ”den rike mannens bord”.

Dessa bygdemedel är väl mest till för att döva politikernas dåliga samveten. En fråga som i slutändan kan handla om glesbygdens överlevnad. Jag vill gärna ha ett svar från respektive politiska parti hur ni tänker agera för att dessa rättmätiga mångmiljonbelopp ska stanna kvar i dessa norrländska kommuner och i andra vattenkraftskommuner i Sverige.

I detta sammanhang kan även frågan om ersättningen till de svenska skogsägarna kunna tas upp när det gäller det intrång som de enorma kraftledningarna gör. Det är tusentals hektar produktiv skogsmark som vi skogsägare får släppa till dessa kraftledningsgator. Men ersättningen som vi får är skrattretande låg.

Martin Stugholm

Brunflo