facebooktwittermail d

Ge landsbygden pengar från vatten- och vindkraft

Bygden där elektriciteten produceras borde få rejäl del i vinsten och inte bara allmosor. Det är dags för politikerna i alla partier att lämna besked om var de står, skriver Martin Stugholm. 

Vindkraftverk Piteå
Landsbygden måste säkra en rejäl ersättning när vindkraftsparkerna byggs. Misstaget från vattenkraftens utbyggnad får inte upprepas, skriver Martin Stugholm. FOTO: DANIEL COSTANTINI/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Ismundsundet i Rissna i Jämtland är en av dessa många vackra byar i vårt avlånga land. Två stora kraftledningar från norra och mellersta Sverige passerar här på sin väg mot södra Sverige, från kraftverk som har ”ödelagt” många fina svenska älvar.

Endast småsmulor av dessa vinstpengar hamnar i sina hemkommuner, inte ens fastighetsskatten stannar i dessa glesbygdskommuner utan i Stockholm med omnejd. Nu håller Sverige på att göra samma resa igen men denna gång är det gigantiska, flera hundra meter höga, vindkraftverk som det gäller.

Samma urusla betalning går nu till respektive byar och kommuner. Skillnaden är att denna gång så hamnar det mesta av kontrollen och vinstpengarna över dessa elproducenter i utlandet, där Kina har den största andelen av detta ägande.

Borde vi inte ha lärt oss av den nuvarande ryska olje- och gaskrisen hur oerhört känsligt det är, och hur beroende vi är av vad ”främmande makt” tycker och tänker och hur snabbt de kan ändra sig.  Samtidigt kan man undra varför inte statliga Vattenfall har något som helst ansvar för att investera i den svenska vindkraften utan väljer i stället att satsa merparten av pengarna i vindkraftsanläggningar i andra länder.

Givetvis så måste vi även fortsättningsvis ha vattenkraft och vindkraft som en del av den svenska elförsörjningen. Men den landsända som producerar all denna elström måste också få ta del av vinsterna.

Det finns något som heter baggböleri, kan det passa in i detta sammanhang? Detta ord kan härledas till 1800-talet, när markägare blev lurade/bestulna på skogsmark. Detta kan appliceras på även på vattenkraften och vindkraften.

Nu är det hög tid att sätta ner foten och kräva förändringar från dagens utdelning av allmosor till berörda parter. Det är ju valår i år och då vill jag, och säkert många med mig, veta var våra riksdagspartier står i denna fråga. Denna fråga har varit aktuell under ett antal årtionden men nu är det dags att det händer något.

För att öka utbyggnaden av olika alternativ när det gäller att producera den fördubbling/tredubbling av elström som vi inom en snar framtid behöver här i landet så måste också ersättningsfrågorna kring dessa saker lösas. Jag, och säkert också övriga medborgare i byar, samhällen, städer och kommuner i detta land emotser politikernas svar på denna viktiga fråga. Oavsett om det finns vattenkraft eller vindkraft i kommunerna.

Martin Stugholm

Brunflo