facebooktwittermail d

Ytterligare fall för globalt mejeriprisindex

Vid månadens första mjölkauktion på Global Dairy Trade föll priset med 0,7 procent. Vilket innebär att indexet fallit i tre av totalt fem handelstillfällen under 2023.

Cheddarost i brandgul färg. Lagrad länge och god. En rejäl bit ost.
Cheddarost föll mest vid årets femte handelstillfälle. FOTO: MOSTPHOTOS

Den senaste GDT-auktionen såg ett genomsnittligt säljpris på 3 403 amerikanska dollar, vilket är ett tapp på 0,7 procent jämfört med föregående handelstillfälle den 21 februari.

Detta är andra gången i rad som mejeriprisindexet faller och totalt den tredje nedgången i år. Under den senaste handeln såldes 26 747 ton mejeriprodukter och 152 budgivare deltog.

Störst nedgång för cheddar

Cheddarost föll med 10,2 procent, vilket står i skarp kontrast till förra handelstillfället då cheddar gick mot trenden och istället ökade med 1,5 procent.

Smör sjönk endast med 0,3 procent. Och precis som cheddar steg priset för smör vid handelstillfället för två veckor sedan, vilket begränsade nedgången för smör vid det här tillfället. Kärnmjölkspulver minskade med 4,5 procent, vattenfritt mjölkfett minskade med 1,8 procent och skummjölkspulver med 1,1 procent. 

Laktos steg 0,3 procent och helmjölkspulver ökade med 0,2 procent. Prisförändringar för sött vasslepulver behandlades inte vid det här handelstillfället.

GDT hålls två gånger i månaden och nästa är planerad till den 21 mars. 

Förändringen i procent avser förändringen i GDT-prisindexet mellan auktionerna.