facebooktwittermail d

Lilla Gäsene i stor affär

Gäsene mejeriförening har nyligen gjort sin största affär för året. Köpare är Axfood. Ordern gäller 100 ton ost.

– Det betyder mycket för våra medlemmar att de visar det här stödet, säger Claes Persson, vd för Gäsene till ATL.

VD för Gäsene Mejeri, Claes Persson, framför den nya biobränslepannan som väntas minska koldioxidutsläppen i Herrljunga med 900 ton per år.
VD för Gäsene Mejeri, Claes Persson, framför den nya biobränslepannan som väntas minska koldioxidutsläppen i Herrljunga med 900 ton per år.

Claes Persson och Gäsene tar upp det faktum att mer än varannan ost som säljs i Sverige idag är importerad. Gäsene, som är ett rent ostmejeri, har därför länge jobbat för att få handeln att välja mer svenskt.

– Många slår sig för bröstet när det gäller kött och till viss mån grönsaker, säger Claes Persson. Men när det gäller ost så har man inte löpt linan ut.

Hemligt värde på order

Nyligen blev det napp då Axfood valde att lägga en stororder på hushållsost. Ordern rör 100 ton ost, men värdet är hemligt.

– Vi ser en ökad efterfrågan på svenskt från kunderna. Och i den tuffa tid som är just nu för bönderna så känns det väldigt kul att ha fått till den här affären tillsamman med Gäsene, säger Fredrik Heribertson, kategoriområdeschef för mjölk- och mejeriprodukter på Axfood till ATL.

Under de senaste två åren har Gäsene investerat 20 miljoner kronor i modernisering och utbyggnad och nyligen ökade man sin ystningskapacitet med 30 procent.

Gör miljösatsningar

Dessutom satsar man som storebror Arla på hållbarhet. 10 miljoner kronor har satsats på förnyelsebart biobränsle för mejeriets produktion av ånga som används i ostprocessen och uppvärmning av lokaler. Vid sidan av detta ska Gäsene även exportör av värme via kulvert till Herrljunga kommun.

Biobränsleanläggningen planeras vara i full drift vid årsskiftet och väntas totalt spara på utsläppen för mejeriet och kommunen med ungefär 900 ton koldioxid per år.

LÄS OCKSÅ: Skyddade ostmärken EU:s ömma tå

LÄS OCKSÅ: Stabil Arla-rapport i svajig värld

Gäsene Mejeri

Grundades 1931

Plats: Ljung i Gäsene härad i Västergötland

Sveriges minsta kvarvarande mejeriförening (1 procent av Sveriges mjölkmängd)

Ägare: 28 medlemmar, varav 23 mjölkproducerande bönder.

Produktion: 2 500 ton närproducerad ost.

Varumärken: Gäsene Hushållsost, Gäsene Port Salut, Bondmoran, Husbonden, Gäsene Special, Minimunk samt säsongsostar.

Omsättning: 180 miljoner kronor

Mjölkpris till bönderna: Hemligt