facebooktwittermail d

Gård räddad av ny släckmetod

En ny metod med släckgranater räddade gård med hundratals djur från att brinna. "Det var helt suveränt", säger lantbrukaren Per-Åke Johansson till ATL.nu.

Flera kommuner runtom i Sverige har specialutrustade skåpbilar, så kallade första insats person-bil (Fip-bil). I Halland är bilarna som är ute dygnet runt på landsbygdsvägarna också utrustade med släckgranater, ett verktyg som ska snabba på räddningsinsatsen. Och granaterna som snabbt kyler eller dämpar branden gör skillnad.

Glödbädd pyrde

Det fick jordbrukaren Per-Åke Johansson på Larsols-gården i Rolfstorp mellan Skällinge och Varberg erfara. Han hade tagit en paus i arbetet på gården och gått in för att äta. Under tiden låg en glödbädd i den halvfyllda silon och pyrde.

– Grannarna ringde och larmade om rökmolnet och sa att det såg ut som en atombomb slagit ned. När jag klättrade upp på stegen och tittade ned i luckan var det helt rökfylld, berättar Per-Åke Johansson för ATL.nu.

Deltidsbrandmannen Conny Jonsson jobbar på Lantmannaföreningen ett par kilometer från gården. Den här dagen hade han jour och var så snabbt på plats med Fip-bilen att Per-Åke Johansson inte ens avslutat samtalet med SOS Alarm.

– Det var helt suveränt. Han var här på nolltid, säger Per-Åke Johansson.

Mindre eftersläckning

Två släckgranater i silon dämpade effektivt rökutvecklingen. När ordinarie brandstyrka kom till gården fem minuter senare räckte det med en mindre eftersläckning.

För lantbrukaren Per-Åke Johansson som har drygt 450 djur på gården blev skadorna minimala. Tack vare den snabba insatsen hotades inte de 200 kor som för tillfället var inne i ladugården. Inget i den halvfyllda silon skadades heller eftersom brandmännen använde vatten.

– Hade jag varit ute med min pulversläckare hade allt blivit förstört. Nu var det enda som blev förstört en elkabel, säger han.

Conny Jonsson, brandmannen som slängde i brandgranaterna, är också nöjd med insatsen.

– Man får rysningar i kroppen. Det känns bra säger, säger han till P4 Väst.

Samarbete

Både Fip-bilarna och projektet med släckgranaterna är resultatet av ett samarbete med Länsförsäkringar Halland.

– Vi vill skapa trygghet på landsbygden, inte bara i städerna, säger Johanna Stakeberg, hållbarhetsansvarig på försäkringsbolaget till P4 Väst.