facebooktwittermail d

Gamla traktorer fortsätter rulla

Det rullar en hiskelig mängd gamla traktorer runt om i landet. Medelåldern för en lantbrukstraktor i trafik i Sverige är 34 år.

Traktorer från förr verkar nästan ha evigt liv. Fortfarande är exempelvis över 7 200 traktorer från 1962 i trafik i Sverige. Alltså över 50 år gamla maskiner.

Den allra vanligaste årsmodellen på en jordbrukstraktor är 1976. Av dessa nästan 40 år gamla trotjänare är över 10 000 fortfarande i drift. Det ska jämföras med att det förra året bara såldes omkring 3 000 nya lantbrukstraktorer i landet.

En hel del av de gamla traktorerna ägs av entusiaster.

– Bara i vår klubb med knappt 200 medlemmar har vi över 1 000 traktorer tillsammans. Och då räknar jag bara veterantraktorer som är 40 år och äldre, säger Yngve Hilbertsson, ordförande i Veterantraktorklubben Väst 96 i Halland, som själv har minskat sitt traktorinnehav från 15 till nio på grund av platsbrist.

I Transportstyrelsens fordonsregister finns 420 000 traktorer. En del är avställda, men 311 000 är i trafik, och den stora mängden äldre traktorer skvallrar om att det inte bara är samlare som äger dem.

– Det finns många gårdar som har sina gamla traktorer kvar och använder dem till en del serviceuppgifter, eftersom de binder så lite kapital, säger Yngve Hilbertsson.

På Olssons i Ellös säljer man nytillverkade reservdelar till äldre traktorer. Där har man många entusiaster som kunder, men märker också att lantbruken försöker hålla liv i sina äldre maskiner.

– Finns det reservdelar till dem så behåller man dem, säger Thomas Olsson som är sortimentsutvecklare.

När det gäller nyare traktorer, från slutet av 80-talet och framåt, blir det knepigare med reservdelar eftersom elektroniken kommer in allt mer.

– Vi har inte riktigt gett oss in i det.

En traktor som säljs i dag, kommer den att rulla om 60 år?

– Nej jag tror det blir som med bilar, att de får mycket kortare livslängd.

Traktorer förr gick inte lika många timmar per år och de flesta äldre traktorer används sannolikt ganska sparsamt. Traktorer som säljs nya i dag används ofta mera intensivt vilket också påverkar livslängden.

– Om man körde mycket med en traktor för 10-15 år sedan så körde man kanske 600-800 timmar per år. Nu finns det kunder som kör 1 500 timmar per år. Så användningen är helt annorlunda på nya och större traktorer, säger Ingvar Andersson som jobbat många år med traktorer på Lantmännen Maskin.

Stor efterfrågan

Hos maskinhandlarna passerar mängder med begagnade traktorer som tagits i inbyte. De äldre traktorerna efterfrågas fortfarande.

– Små traktorer i bra skick från 60-talet försvinner på ett ögonblick. Det värsta du kan byta in är en stor 300-hästarstraktor, säger Karl-Olof Andersson, säljare på Maskingruppen i Falkenberg.

Värdet på nya, stora traktorer sjunker snabbt, medan de gamla klarar sig bra.

– En bra 60- eller 70-talstraktor håller ju nästan samma pris som när den köptes ny, även om det inte är så mycket pengar i dag.

Själv har han en grålle från 1954 och en Massey Ferguson 135 från 1968 som får arbeta på hans hobbyodling på 2,5 hektar.

– Det är i stället för att spela golf.

 

LÄS MER: Här är traktortätaste länet –– Begagnat betalar sig - Göran har aldrig köpt nytt