facebooktwittermail d

Ny gallringsskördare från Nisula

Finska Nisula fortsätter utvecklingen av sin gallringsskördare. Den nya modellen N6 är ritad från grunden.

Gallringsskördare Nisula N6.
Nisula N6 har en ny 10-meters kran. FOTO: NISULA

Nisulas gallringsmaskiner i N-serien har funnits på marknaden i mer än tio år. Från början var det en fyrhjulig maskin med en traktorgrävare som utgångspunkt. Men under resans gång har ytterligare ett hjulpar tillkommit i ett halvbandsställ och nya Nisula N6 är konstruerad från blankt papper.

Den nya modellen är närmare två ton tyngre än föregångaren N5 men maskinbredden på knappt 2,7 meter har hållits konstant, vilket var ett mål vid utvecklingen.

Med Nisula N6 får man en maskin med mer robusta axlar och företagets nya kran P100 med 10 meters räckvidd. Som alternativ finns det även en skräddarsydd kran från Palfinger, som ger extra lyfthöjd vid energivedsavverkning.

Skördaraggregatet 555H med en vikt på 800 kilo rekommenderas till skördaren. Det klarar en kapdiameter på 55 centimeter men kommer mest till sin rätt i första- och andragallringar.

Drivkällan i Nisula N6 är en fyrcylindrig Agco Powermotor som ger 190 hästkrafter. Enligt Nisula ska den vara skräddarsydd till maskinen och därmed ge en bra bränsleekonomi. Dieseltanken ska räcka till 35 timmars arbete.

Gallringsskördare Nisula N6 med öppen motorhuv.
Motorn är en steg-5 från Agco Power. FOTO: NISULA

I grundutförande saknas ratt och pedaler men finns som tillval.

”Det är inte värt att sälja onödiga egenskaper och funktioner till kunder som vill inte ha sådana” skriver Nisula i sin beskrivning av maskinen. De beskriver också skördaren som en åretruntmaskin med att ”marktrycket på den sexhjuliga halvbandsmaskinen mot skogsbotten är behagligt lågt”.

Gallringsskördare Nisula N6 med kranen utsträckt.
Lågt marktryck ska göra skördaren till en åretruntmaskin. FOTO: NISULA