facebooktwittermail

Gallring hett i höst

Höjda priser och stor efterfrågan på massaved gör gallring hett i höst. Det märktes också på årets Gallringsdagar som drog rekordpublik.

Årets Gallringsdagar hölls i Fägrida, Vaggeryd, och lockade 3 500 besökare, vilket var nytt rekord.
Årets Gallringsdagar hölls i Fägrida, Vaggeryd, och lockade 3 500 besökare, vilket var nytt rekord. FOTO: ULF ARONSSON

– Det är ett riktigt nördigt evenemang för de som verkligen är intresserade av gallring. Kunskap är en viktig tårtbit i det hela, det ska inte bara vara maskiner.

Analysera gallring

Det sa Fredrik Reuter på Skogsforum som arrangerar Gallringsdagarna. Den här gången i Fägrida, Vaggeryd, och syftet var precis som tidigare att på provytor visa och analysera olika gallringsmetoder, men också maskiner som lämpar sig för olika upplägg.

Högkonjunktur kombinerat med sommarens avverkningssvårigheter gjorde årets Gallringsdagar extra vältajmade: Industrin skriker efter massaved och priserna är bättre än på länge. Eller som en av besökarna uttryckte det: ”Normalt drar timret massaveden ur skogen, men nu är det nästan tvärtom”.

Fredrik Reuter och Torbjörn Johnsen, Skogsforum, var nöjda med Gallringsdagarna, inte minst med tajmingen. Bara en kvart efter stängning small det till med både åska och hällregn när stormen Knud drog in över Smålandsskogarna.
Fredrik Reuter och Torbjörn Johnsen, Skogsforum, var nöjda med Gallringsdagarna, inte minst med tajmingen. Bara en kvart efter stängning small det till med både åska och hällregn när stormen Knud drog in över Smålandsskogarna. FOTO: ULF ARONSSON

Rekordintresse

Troligen bidrog den heta konjunkturen till årets besökarrekord: knappt 3 500, jämfört med tidigare års cirka 2 500.

Utöver gallringsytor och ett 50-tal utställare fanns också ett seminarietält där frågan "Vad händer på marknaden för klenare virke?" diskuterades. Bland företrädarna från industrin gick det att ana en viss oro för att debatten kring gallringsfritt skogsbruk ska få genomslag.

Olika fiberkvalitet

En planterad skog måste skötas med gallringar och röjningar för att ge optimal avkastning, sa Anders Ehrenström, Sydved, som slog ett slag för att sköta gallringarna.

– Träd i olika ålder har olika typer av fiberkvalitet som passar till olika typer av massa. Gallringsveden går till de massakvaliteter där vi ser en tillväxtpotential, sa Henrik Holmberg från Södra.

Samtidigt konstaterade han att avverkningarna i Södras område ligger nära taket för vad som är långsiktigt uthålligt. Men det finns potential att öka tillväxten, ansåg han. Enligt Södras beräkningar kan bättre föryngringar, förädlat plantmaterial och en anpassad viltstam öka tillväxten med 5 procent vardera.

Kraven ökar

Santhe Dahl från Vida, som nyligen investerat i en ny klentimerlinje i Nössemark, poängterade att klentimmer alltid betalas bättre än massaved. Samtidigt höjde han ett varningens finger:

– Glöm inte kvaliteten i allt volymtänkande. Kraven kommer öka i framtiden, det märker vi från våra kunder.