facebooktwittermail

Fruktad feber på tillbakagång

Den allvariga sjukdomen brucellos, även kallad maltafeber, minskar rejält i den centralasiatiska republiken Tadzjikistan, rapporterar FN-organet FAO.

Maltafeber är en allvarlig sjukdom som drabbar både boskap och människor. Nu har cirka 1,7 miljoner djur vaccinerats i Tadzjikistan.

Insatserna beskrivs som den första stora framgången för den nationella djurhälsovården som nyligen privatiserades, enligt ett pressmeddelande.

Nära kollaps


Den statliga förvaltningen i den forna sovjetrepubliken var nära att kollapsa under inbördeskriget på 1990-talet. Fram till 2004 hade brucellos infekterat 8,5 procent av landets får- och gethjordar.

Kött- och mejeriproduktionen sjönk. Människor som smittades av sjukdomen genom att äta opastöriserad mjölk och ost drabbades av kronisk feber, muskelvärk och kraftlöshet.

Tack vare en nationell kampanj har situationen i dag förändrats och sjukdomsnivåerna har sjunkit till omkring 2,5 procent. Kampanjen fick landets veterinärer att organisera sig i ett tadzjikiskt veterinärförbund, som i dag har 1 000 betalande medlemmar.

Den bidrog även till att uppdatera veterinärernas kunskaper och utveckla ett nätverk av små kliniker och apotek. Sammantaget har det lett till att 1,7 miljoner djur har vaccinerats, uppger FAO.ATL.nu