facebooktwittermail d

Fritt fram för gårdsförsäljning av alkohol

Från första juli får norska lantbrukare sälja egenproducerade alkoholdrycker starkare än 4,7 procent. Det innebär att det tillåtet att sälja drycker som vin gjort på frukt och bär, cider eller mjöd direkt från gården. Men i Sverige möter förslaget ännu ett starkt motstånd.

En som alltid stått bakom ett liknande förslag i Sverige är Liberalernas riksdagsledamot Lars Tysklind. Han har lyft frågan både inom partiet och i riksdagen. Även vissa politiker inom Centern är för gårdsförsäljning.

– Det är lite märkligt att vi inte kan genomföra det här. Det handlar om små företag på landsbygden och om att utveckla vår matkultur. Dessutom är det bra för sysselsättningen och en del av marknadsekonomin. Alla andra kan, men inte vi, säger Lars Tysklind.

Svenska hinder

Det som står i vägen för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige är argument om att de finns rättsliga hinder i EU, att förslaget inte får majoritet i riksdagen och det statliga svenska alkoholmonopolet.

– Det får på nått vis inte ifrågasättas, men ur konkurrenssynpunkt har det visat sig vara försumbart. Det rör sig om mindre producenter och alkoholpolitiskt exklusiva saker i små mängder. Det är inte tal om någon massproduktion. Det finska exemplet visar att det funkar, säger han.

"Plusfaktor för landsbygden"

– Mikrobryggerier börjar ju bli en stor grej i Sverige och kan ses som ett slags hantverk. Jag tror det skulle främja besöksnäringen och vara en plusfaktor för småföretagare på landsbygden, säger Lars Tysklind.

Skålade för nya lagen

Norska producenter fick tidigare ansöka om licens för att få sälja egna drycker som öl och cider direkt från gården. Licensen gällde för alkoholdrycker upp till 4,7 procent. Men i och med den nya lagen som trädde i kraft den första juli har den norska motsvarigheten till Systembolaget, Vinmonopolet, nu utsatts för konkurrens.

Några som skålade in den nya lagen är Wenche Hvattum och Joar Sættem som driver en av Skandinaviens nordligaste vingårdar Lerkekåsa i Gvarv söder om Oslo.

– Försäljningen av våra frukt- och bärviner har gått mycket bra. Detta gör det ännu mer attraktivt för våra besökare att komma hit och det breddar vårt utbud, säger Wenche Hvattum.

"Kongens ja"

På gården har de sålt närproducerade viner gjorda på bland annat hallon, äpplen, rönnbär och rabarber sedan 2008. De har till och med döpt ett rönnbärsvin till "Kongens ja" efter att den norske kungen godkänt den nya lagen om gårdsförsäljning.

– För norska odlare betyder det här att fler kommer att satsa på närproducerade viner gjorda på frukt och bär, säger Wenche Hvattum.

Inte sprit

Den nya norska lagen tillåter dock inte försäljning av sprit och vin på druvor utan bara övriga drycker mellan 4,75 och 22 volymprocent alkohol. Den norske bonden får inte sälja mer 15 000 liter per år.