facebooktwittermail

Dom i hovrätten efter att hästar svultit ihjäl

UPPDATERAD. En man frias i hovrätten efter att hästar svultit ihjäl på hans gård. Rätten menar i stället att det var hästarnas ägare som hade ansvaret för dem.

Hästarna fick svälta ihjäl efter att paret separerat. Arkivbild.
Hästarna fick svälta ihjäl efter att paret separerat. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

När paret separerade blev hästarna; en kallblodstravare som tjänat nästan 400 000 kronor under sin karriär, och en annan häst, kvar på mannens gård. Till en början köpte kvinnan foder till hästarna men när hon saknade pengar blev det mannen som gav hästarna mat. Tills han en dag i oktober lät hästarna stå kvar inne i stallet men slutade fodra dem.

Kvinnan hävdade att hon trodde att hästarna, där hon ägde den ena och var fodervärd åt den andra, hade lämnat gården.

I november 2016 hittade några flickor de två hästarna döda i stallet. Hästarna hade svultit till döds i sina spiltor.

”Sammanfattningsvis bedöms svälttillståndet, som varit av sådan grad att hästarna dött, ha inneburit ett långvarigt lidande”, skrev Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i sitt utlåtande.

Åtalades för djurplågeri

Både mannen och kvinnan åtalades för djurplågeri. I tingsrätten dömdes kvinnan till böter och villkorlig dom medan mannen friades.

Åklagaren överklagade den friande domen mot mannen till hovrätten men även där frias mannen. Hovrätten menar att det var kvinnan som hade ansvar för hästarna trots att hon slutat ta hand om dem. Något avtal om att mannen skulle sköta hästarna har inte funnits.

Åklagaren kommer inte att begära prövningstillstånd i högsta domstolen, HD.

− Hovrätten gör en strikt juridisk bedömning utifrån vad lagen säger om vem som är djurhållare, säger kammaråklagare Peter Olofsson till tidningen Ridsport.