facebooktwittermail

Federley lämnar alla politiska uppdrag

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley lämnar alla sina politiska uppdrag. Beskedet kommer två veckor efter att Federley meddelat att han tar en paus från politiken.

– Ett klokt beslut, säger C-ledaren Annie Lööf.

Centerpartiets Fredrick Federley lämnar politiken. Arkivbild.
Centerpartiets Fredrick Federley lämnar politiken. Arkivbild. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

I ett inlägg på Facebook skriver Federley vad som lett fram till beslutet.

”För att kunna bli frisk och låta den här processen ta den tid det krävs för att jag ska kunna ta mig tillbaka till ett bra liv så kommer jag nu att lämna alla mina politiska uppdrag”, skriver Federley, som tidigare varit riksdagsledamot och ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund. Han är dessutom andre vice partiordförande.

I en intervju med dt.se utvecklar han vad som händer nu.

”Måste lämna”

– Jag ska försöka sköta min hälsa, sova och träffa psykologen för komma framåt. Det har jag inte kunnat göra nu. Så länge jag bär mina uppdrag känner jag ett ansvar. Därför måste jag lämna, säger han till tidningen.

”Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt ut fokusera på sin hälsa. Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och oerhört sorgligt”, säger Centerledaren Annie Lööf i en skriftlig kommentar till TT.

Tog paus

Det har nu gått lite mer än två veckor sedan Federley meddelade att han tar paus från politiken. Bakom beslutet fanns, bekräftade han själv, en nyligen avslutad relation med en man som för mindre än tio år sedan dömdes för grova sexbrott mot barn. I Facebook-inlägget skriver Fredrick Federley om hur han ser på uppgifterna.

”De avskyvärda, oförlåtliga och fruktansvärda brott som en person som tidigare stått mig nära har gjort har jag ingen som helst tolerans för. De som försökt måla en annan bild har verkligen ingen aning om vem jag är.”

Centerpartiets presstjänst bekräftar för TT att Federley ersätts av Emma Wiesner, som stod trea på partiets lista i EU-parlamentsvalet.

Fakta: Fredrick Federley

Född 1978 i Köping i Västmanlands län.

Var ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund mellan åren 2002 och 2007.

Valdes in i riksdagen i samband med valet 2006.

Har sedan 2014 representerat partiet i EU-parlamentet. Federley har fram tills nu även varit andre vice partiordförande för Centerpartiet.