facebooktwittermail

Fredagsfika - en bra helgstart

Stormen Gudrun förde dem samman, gemenskapen fick dem att fortsätta. Klockan tolv på fredagar träffas skogs- och lantbrukare i de småländska skogarna. "Fredagsfikat" är inget man missar.

VIRSRYD ATL
Mitt i en fyrkant som bildats av tjocka stockar sprakar det en stor och en lite mindre eld. På den mindre elden står en kastrull med ärtsoppa och puttrar. Vid en bil några meter bort håller Anders Karlsson på att duka upp hembakade bullar, tallrikar och muggar på flaket till en pickup.
- Men var har jag lagt skedarna? Det blir svårt att äta soppan utan dem, utbrister han innan han hittar dem längst ned i påsen som han håller i ena handen.

Knyter kontakter


Det tjugotalet personer som samlats runt elden börjar i en strid ström att gå fram till bilen och ta för sig av soppan. Anders Karlsson berättar att fredagsfikat kom till i samband med uppröjningsarbetet efter stormen Gudrun. Det kom då många letter till Småland för att arbeta. Han ville att de skulle få några andra minnen av vistelsen i Sverige än bara arbete.
- De var svårövertalade men de kom och sedan har det bara fortsatt. Vi träffas så gott som varje fredag, de som kan kommer och den sociala biten är viktig, säger han.

Bo Wilhelmsson nickar instämmande. Han kör skotare och tycker att fredagsfikat är ett viktigt avbrott i ett annars rätt så ensamt arbete.
- Man träffar nytt folk och knyter kontakter. Fikat brukar vara någonstans där någon av oss har ett jobb på gång. Det blir som en diskussionsklubb där någon visar upp en ny röjsåg eller visar blötmarkskörning, säger han.

Rå men hjärtlig ton


En av de trognaste och mest drivande deltagarna är Björn Göransson och denna fredag är ett av de hetaste samtalsämnena hans nya traktor och släp.
- Jag berättade inget om den innan och många har frågor i dag, säger han.
- Här är tonen rå men hjärtlig, tillägger skördarföraren Urban Klüft snabbt.

Men Anders Karlsson håller inte med, han menar att det är en jargong som får stå för det yngre gardet.
- De håller jämt på att skämta med varandra. De här är ett möte över generationsgränserna där allt i från pensionärer till Jesper som är fem år dyker upp. Det är människorna som kommer som gör att vi har kunnat hålla det vid liv, säger han.

Samtidigt som Björn Göransson börjar servera kaffet, börjar deltagarna att ta för sig av semlorna.
- Det här är en bra start på helgen, säger han.Maria Engström