facebooktwittermail d

Frasbrand hotar djur i Västergötland

I Västergötland har ett 50-tal nötkreatur dött i frasbrand. Var smittan kommer ifrån är fortfarande oklart.

I höstas drabbades nötkreatur på flera gårdar i ett område norr om Falköping av frasbrand. I år har ytterligare två fall på stall konstaterats.Hittills är det elva olika gårdar som drabbats.

Frasbrand är en sjukdom med ett mycket snabbt förlopp med nedbrytning av muskler och gasbildning. Djuren dör om de inte snabbt får behandling med penicillin.

– Det är en läskig sjukdom eftersom förloppet är så snabbt. Det börjar normalt med en klassisk hälta på bakbenet och om inte behandling ges inom några timmar massiv uppförökning av bakterierna, säger länsveterinären Ulf Lövdahl till Land Lantbruk.

Jordbundna bakterier

Sjukdomen orsakas av jordbundna bakterier och hittills har ett 50-tal nötkreatur dött i frasbrand. Men det kan vara fler eftersom inte alla misstänkta fall har obducerats.

Ingen av de drabbade gårdarna har något direkt samband med varandra. Var smittan kommer ifrån är fortfarande okänt trots försök att kartlägga smittspridningen.

Kan förväxlas

En arbetsgrupp har bildats med syftet att informera om sjukdomen. Det har bland annat gjorts vid olika stormöten.

Sjukdomen, som kan misstas för att vara andra sjukdomar som mjältbrand, sommarsjuka eller förgiftning, är anmälningspliktig först när den konstaterats.

LÄS OCKSÅ Flera fall av frasbrand