facebooktwittermail d

Franska mjölkbönder tar strid mot låga priser

Frankrike

Tusentals franska mjölkbönder demonstrerar utanför Lactalis huvudkontor i Frankrike. En av dem, Florent Renaudier, är beredd att stanna hela veckan. "Vi måste få bättre betalt för mjölken".

FOTO: FDSEA 53

Mjölkbönder från hela nordvästra Frankrike anländer till staden Laval i eftermiddag. Många kommer med buss. Andra kör sina traktorer lastade med gamla däck och gödsel.

Målet är Lactalis. Det världsledande företaget inom mjölkindustrin har sitt huvudkontor här.

Florent Renaudier driver en gård tillsammans med sin fru, tre mil söderut i samhället Laubrieres. Paret har 70 mjölkkor och föder dessutom upp kyckling.

Omöjligt att gå runt

En genomsnittlig mjölkproducent i Frankrike har 50 kor. Men enligt Florent Renaudier har alla det svårt just nu, oavsett storleken på gården.

- I dag är det omöjligt att få det att gå runt. Priset på mjölk ligger under produktionspriset, säger Florent Renaudier.

I juli betalade Lactalis 256 euro (cirka 2430 SEK) för tusen liter mjölk. Andra företag betalar lite högre.

Bönderna vill ha 100 euro mer.

- Men även om vi demonstrerar utanför Lactalis är det situationen inom hela branschen som måste förändras, säger Florent Renaudier, som också är ansvarig för mjölkproducenterna i det lokala jordbrukarfacket FDSEA.

Kräver minimipris

Han förklarar att ett av de främsta kraven från facken är att mekanismen för att beräkna priset förändras. Idag sätts priset framförallt utifrån internationella kriterier, trots att över 50 procent av det färdigförädlade produkterna säljs i Frankrike.

De franska mjölkbönderna vill också ha ett minimipris.

- Vi vill inte ha tillbaka mjölkkvoterna, och förstår att priset kan variera. Men vi vill åtminstone vara säkra på att vi får ersättning för våra produktionskostnader.

Öppna för diskussion

Lactalis ledning säger sig vara beredd att diskutera med jordbrukarna, även om situationen på marknaden är svår.

- I dag står vi inför en överproduktion och en hård konkurrens, säger företagets språkrör Michel Nalet till den franska radiokanalen France Info.

Han säger också att Lactalis säljer en stor del av sin mjölkvolym i andra Europeiska länder, och därför är särskilt konkurrensutsatt.

Bönderna å sin sida säger att de är beredda att hålla stånd utanför Lactalis huvudkontor åtminstone under hela veckan.