facebooktwittermail

Franska fårbönder vill skadeskjuta varg

Vaux, Frankrike

Franska fåruppfödare kräver att alla fåraherdar får rätt att skjuta skarpt mot vargar.

– Vi vill kunna skada dem, för att skrämma bort dem från våra betesmarker, säger bonden Claude Font.

Får i bergspasset Col de la Pierre Saint-Martin mellan Frankrike och Spanien.
Får i bergspasset Col de la Pierre Saint-Martin mellan Frankrike och Spanien. FOTO: MOSTPHOTOS

Förra året skedde 3 674 vargattacker i Frankrike. De vanligaste offren är får som betar på sluttningar i Alperna.

Det var också i sydöstra Frankrike som vargen först sågs i början av 1990-talet, när den kom vandrandes från Italien. Då hade arten varit utrotad i Frankrike i 60 år.

I dag har djuret brett ut sig både norrut och västerut. Under 2018 steg antalet vargar rekordartat enligt den franska jakt- och djurvårdsmyndigheten ONCFS. Totalt finns nu cirka 500 vargar, vilket betyder att artens överlevnad betraktas som säkrad på ett territorium stort som Frankrikes.

Förra året skedde 3 674 vargattacker i Frankrike.
Förra året skedde 3 674 vargattacker i Frankrike. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

Nu presenteras en ny vargplan av landshövdingen Stéphane Bouillon, som har utsetts av Frankrikes regering för att försöka finna lösningar för att hjälpa fåruppfödarna.

Det ska till exempel bli ännu lättare att få bidrag till att bygga stängsel eller skaffa vakthund, och att få ersättning för rivna djur.

Ingendera part nöjd

Men varken uppfödare eller naturskyddsorganisationer är nöjda.

Ett av de mest omstridda inslagen i planen är att skyddsjakten ska öka. Förra året var det tillåtet att döda 12 procent av det totala antalet vargar. Nu stiger andelen till minst 17 procent.

Men avskjutningen får bara ske i områden där boskapshjordarna är särskilt utsatta. Fåruppfödarnas fack, FNO, vill gå längre och kräver att alla ska kunna skjuta skarpt mot vargar som rör sig i närheten av deras betesdjur.

– Vi vill inte utrota vargen. Men det är omöjligt att vargar och uppfödare lever i samma områden, säger Claude Font, vice generalsekreterare i FNO, till ATL.

Själv har han 450 tackor som betar i Centralmassivet under sommaren. Än så länge är trakterna fri från varg.

Men om rovdjuret dyker upp i närheten vill han kunna anlita en jägare, utan att först behöva ansöka om tillstånd.

– Vi borde få lov skadeskjuta vargar, för att hela flocken ska lära sig att de ska hålla sig borta från våra marker, säger Claude Font.

Naturskyddsorganisationerna å sin sida vill att regeringen utreder om avskjutningen av varg verkligen är ett effektivt botemedel mot attackerna.

FOTO: HARDY PÂTRE