facebooktwittermail d

Fågelinfluensa tvingar uppfödare att ta in djuren

Vaux

Frankrike höjer beredskapen mot fågelinfluensan efter att två smittade svanar har påträffats i Nederländerna.

– Vi tvingas stänga in 5 000 djur, berättar uppfödaren Alexandre Chesserou.

Frankrike drabbades hårt av fågelinfluensan under 2016. Tusentals uppfödare, framförallt i den sydvästra delen av landet, fick helt lägga ner sin verksamhet under flera månader.
Frankrike drabbades hårt av fågelinfluensan under 2016. Tusentals uppfödare, framförallt i den sydvästra delen av landet, fick helt lägga ner sin verksamhet under flera månader. FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT

Nyligen varnade EU:s smittskyddsenhet för att det högpatogena viruset H5N8 har påträffats hos fåglar i Ryssland och Kazakstan. Den 20:e oktober upptäckte nederländska myndigheter att två knölsvanar bar på viruset.

Eftersom Frankrike har flera stråk för flyttfåglar, som just nu tar sig från norr till söder, höjs beredskapen mot den fruktade sjukdomen.

Alla uppfödare som har gårdar i områden nära stråken måste skydda sina djur. En av dem är Alexandre Chesserou, som tillsammans med sin bror har 5 000 ankor, hönor och pärlhöns. Fåglarna brukar gå utomhus året runt på egendomen i Mézières-en-Brenne i centrala Frankrike.

– Nu måste vi låta samtliga djur vistas inomhus på obestämd framtid, berättar han.

Förbud för mässor och tävlingar

Uppfödarna kan också skydda djuren genom att placera nät över hönsgårdarna. Men hos bröderna Chesserou är gården för stor för att det ska vara möjligt.

Frankrike drabbades hårt av fågelinfluensan under 2016. Tusentals uppfödare, framförallt i den sydvästra delen av landet, fick helt lägga ner sin verksamhet under flera månader. Då infördes också nya regler för biosäkerheten.

Att den aktuella beredskapen höjs innebär en rad andra inskränkningar för uppfödarna, till exempel förbud för mässor och tävlingar med fjäderfän. Men den typen av sammankomster blir knappast aktuella under hösten på grund av att Frankrike återigen stängs ner på grund av coronapandemin.

Alexandre Chesserou verkar trots allt ta situationen med ro. Han berättar att han kommer att kunna fortsätta sälja sina produkter vid marknader i regionen, även under nedstängningen.

– Såklart att vi alltid är oroliga för fågelinfluensan. Men produktionen kommer förmodligen inte att påverkas nämnvärt så länge inga fall av smittade fåglar har påträffas hos uppfödarna, säger han.