facebooktwittermail d

Fransk landsbygd får låta – och lukta

Frankrike har godkänt en ny lag som ska beskydda landsbygdens ”sensoriska arv”. Detta efter att klagomål om lukt och ljud blivit en snackis i landet.

Tuppen på bilden har inget med texten att göra (arkivbild).
Tuppen på bilden har inget med texten att göra (arkivbild). FOTO: TORE HAGMAN/N/TT

Lagen som godkändes av det franska underhuset – nationalförsamlingen – i fjol har nu godkänts av senaten, skriver CNN.

Landsbygdsminister Joël Giraud säger i ett uttalande att han är glad att lagen som ”definierar och beskyddar det sensoriska arvet på den franska landsbygden” nu godkänts:

”Detta är en sann seger för landsbygden. Gör din uppgift, låt oss bevara landsbygden.”

Tuppen Maurice drogs inför rätta

Landet har haft flera fall av grannfejder där nyinflyttade på mindre orter och de som sedan länge varit bosatta i grannskapet hamnat i konflikt med varandra till följd av landsbygdens lukter och ljud. I fjol skrev ATL om tuppen Marcel i Frankrike som sköts ihjäl av en granne till följd av sin tidiga sång.

Det mest berömda bråket involverade en annan tupp, Maurice, som drogs inför rätta efter att hans arla skönsång irriterat grannarna. Målet har blivit en symbol för den ökande klyftan mellan det urbana och det lantliga Frankrike eftersom grannarna var storstadsbor som enbart besökte den lantligt belägna orten Saint-Pierre-d’Oléron ett par gånger om året.

Maurice vann i domstol och fick fortsätta gala, men har sedan dess dött. På Twitter passade dock Joël Giraud på att hylla tuppen i samband med att den nya lagen antagits:


”En postum vinst för tuppen Maurice, en symbol för livet på landet!”