Det är nog få som har kunnat missa vilken bulle vi firar den 4 oktober. Det är förmodligen fler än jag som slunkit in på Pressbyrån under veckan och köpt en kanelbulle, trots att man är ytterst medveten om att handlingen sker under massiv reklampåverkan. Men vem ligger egentligen bakom fenomenet kanelbullens dag? Breakit har forskat i saken och funnit att de kanelbullsdoftande spåren leder till Kaeth Gardestedt, som uppfann dagen redan 1999. Hon arbetade då som projektledare för Hembakningsrådet och ville lyfta det genom att uppmärksamma hembakningen med en särskild dag.
Hjärnan bakom kanelbullens dag
Hon är kvinnan bakom idén som nu säljer runt 140 ton vetemjöl på en dag.
Bulle med svenska anor
Hon säger att hon föreslog just kanelbullen eftersom den är skapad i Sverige, medan många andra bakelser och sötsaker har sin bakgrund i andra delar av världen. Det säger hon i en intervju med Hemmets journal 2010, uppger Breakit. Och det är nog få som inte håller med om att idén har varit framgångsrik. Enligt Hembakningsrådet äter vi totalt 10 miljoner kanelbullar under detta dygn. Det är goda nyheter även för Sveriges spannmålsbönder. Det innebär nämligen att cirka 140 ton vetemjöl används till de populära bullarna - på en enda dag.