facebooktwittermail

Framgång i tjuvjakt

2010 var ett ovanligt framgångsrikt år i jakten på stulna entreprenadmaskiner. De anmälda stölderna av entreprenadmaskiner minskade under 2010, samtidigt som fler stulna maskiner hittades.

- 2010 har vi haft ett otroligt flyt när det gäller att hitta maskiner. Det ser riktigt bra ut, säger Torbjörn Serrander på Larmtjänst som är försäkringsbolagens gemensamma organisation för att leta stulet gods.

Stort mörkertal


Statistiken är dock inte komplett, men det närmaste man kommer utan att studera varje enskilt fall separat.

- Jag tror tyvärr att det finns ett stort mörkertal. Detta är de vi fått kännedom om, säger Torbjörn Serrander.

2008 fick Larmtjänst in 80 anmälningar om stulna maskiner, 2009 95 stycken. Bara några få maskiner återfanns. Men förra året anmäldes färre, 66 stycken och hela 17 återfanns.

Att siffrorna för återfunna maskiner var så positiv 2010 tror Torbjörn Serrander delvis är en tillfällighet men även medvetna satsningar som att Larmtjänst förra året samarbetade med TV3:s Efterlyst och där annonserade efter stulna maskiner.

Ny teknik


- Det är någon som ser det och sedan kommer ihåg att "vänta, en sådan såg ju jag i går".

Hos försäkringsbolaget Trygg Hansa tror man även att de nya elektroniska stöldskydden har gjort sitt.

- Spårsändarna har slagit igenom. Man har hittat en hel del med hjälp av sådana. Sedan tror jag att både våra kunder och vi från försäkringsbolagen har blivit snabbare på att anmäla till polisen. Hans Dahlgren