facebooktwittermail

”Utan rättsskydd kan det gå åt helvete”

En läsare hörde av sig efter att hans äktenskap kraschat och företaget raserats då de själva hade skrivit äktenskapsförordet.

I mål där din motpart har anlitat jurist, och du riskerar att få betala din motparts rättegångskostnader vid förlust i tvisten, bör du som regel anlita en jurist som kan aktivera ditt rättsskydd.
I mål där din motpart har anlitat jurist, och du riskerar att få betala din motparts rättegångskostnader vid förlust i tvisten, bör du som regel anlita en jurist som kan aktivera ditt rättsskydd. FOTO: ATL

Det ringde på telefonen. Jag var på jobbet och hade sista leveransdag av ett överklagande. Böcker och förarbeten uppslagna och instuckna under tangentbordet, en halvdrucken men fortfarande ljummen kopp kaffe och flera timmar till hämtning. Okänt nummer, jag stängde av ringsignalen, så fokuserad på det orimliga i att dra miljötillståndet för någon som inte redovisat fullt lagringsutrymme för gödsel i sin ansökan. Men så lyste displayen igen. Och igen. Och chefredaktören skickade ett mejl om att en man försökte nå mig, trots att han visste att man egentligen ska skriva till spalten. Det är viktigt. Nyfikenheten vann, eller så förlorade jag intresset för lagringsutrymme för gödsel.

Det blev ett längre telefonsamtal. En mans äktenskap hade kraschat, och på grund av missförstånd och egenhändigt tecknade äktenskapsförord hade företaget raserat. Jag avbröt en stund in, sade ett par gånger att han inte skulle sätta en mark- och miljörättsjurist på detta, utan att han kunde få prata med en familjerättsjurist. Men det var en hjärtefråga och mannen lyssnade inte på det örat. Han tyckte att jag verkligen skulle skriva om hur giftorättsgods fungerar, trots att det nu var för sent för honom, så att i alla fall någon av ATL:s läsare kunde dra nytta av hans misstag.

Tankarna på överklagandet började komma ikapp och jag försökte avrunda, jag sade att jag skulle notera intresset för en specialare om giftorättsgods framöver. Det blev tyst och jag var beredd på att avsluta samtalet, med nytt kaffe kunde jag snart vara igång, när han sade rättsskydd. ”Då vill jag att du skriver om rättsskydd för utan det kan det också gå åt helvete.” Jag log från öra till öra, lovade på riktigt den här gången.

Rättsskydd ingår som regel i gårds- och hemförsäkringen, men ibland även i en motorförsäkring eller liknande. Om du hamnar i tvist och behöver anlita juridisk hjälp kan ditt juridiska ombud ansöka om rättsskydd för att täcka delar av dina ombudskostnader beroende på vilken typ av tvist det gäller. Exempelvis omfattas fastighetsmål normalt av rättsskyddet, men mål som gäller strandskydd eller bygglov omfattas normalt inte. Utöver ombudskostnader täcker rättsskyddet exempelvis kostnader för sakkunnig utredning som behövs i tvisten. Ibland är det rent dårskap att inte anlita jurist.

I mål där din motpart har anlitat jurist, och du riskerar att få betala din motparts rättegångskostnader vid förlust i tvisten, bör du som regel anlita en jurist som kan aktivera ditt rättsskydd. Detta eftersom rättsskyddet även täcker sådana rättegångskostnader som du döms att betala till din motpart. Utan jurist kan du inte aktivera rättsskyddet och riskerar då att få betala hela din motparts rättegångskostnader. Med jurist som kan aktivera ditt rättsskydd riskerar du som regel endast att få betala en självrisk på dina egna och motpartens rättegångskostnader, och får därutöver ett ombud som hjälper dig att föra din talan och ge råd på vägen.

Överklagandet hann in, och jag hämtade barnen bara lite sent. Jag blir uppåt när ni hör av er och berättar om vilka problem ni har stött på, eller hur det löste sig med det där problemet vi pratade om en gång. Har ni spaltfrågor som inte har blivit besvarade så mejla gärna en gång till, kanske var jag djupt försjunken i gödsel den dagen.