facebooktwittermail d

Fräck stensamlare för ATV:er

Den 22-årige danske uppfinnaren, Søren Vestergaard Kristensen, har tagit fram en ny stensamlare för ATV:er, som ser ganska fräck ut vid en första anblick. Med hjälp av stenplockaren ska det gå att röja upp till 7 hektar i timmen.

Stensamlaren Stoneless.
Stensamlaren Stoneless. FOTO: PRIVAT

Plockaren gör dock inte fälten soprena från sten, utan bygger i stället på principen att föraren ser stenen, kör fram till den, och låter vagnen plocka upp den. På så sätt får man en bra blick över fältet samtidigt som man undviker eventuella ryggproblem. Mer om principen i filmklippet nedan.

Vagnen, som tillverkas av företaget Stoneless, rymmer ett halvt ton sten och drivs av en liten Honda-motor på 5,5 hästkrafter. I drift ska den kunna plocka stenar med en diameter på 6 till 50 centimeter.

Här kan du se maskinen:

Søren Vestergaard Kristensen berättar också för ATL att han har fått flera kundförfrågningar från Sverige efter lanseringen, men att han än så länge inte har sålt någon vagn hit. Förhoppningen är dock att han ska kunna ta sig an exportförfrågningar så småningom. Via sin hemsida säljer han även stenplockning med vagnen på entreprenad, och som uthyresmaskin.

Uppfinnaren Søren Vestergaard Kristensen.
Uppfinnaren Søren Vestergaard Kristensen. FOTO: PRIVAT