Ett gigantiskt svek mot det svenska lantbruket, och mot alla oss som vill minska användningen av antibiotika, planeras i Bryssel. EU-kommissionen funderar nämligen på att lägga ned arbetet med en ny lagstiftning för djurvälfärd.
”Förstår M och KD hur hårt detta skulle slå mot våra bönder?”
Att kommissionen överväger att inte lägga fram förslag gällande djurregler på gård, vid transport, vid slakt och märkning av livsmedel beror på Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp EPP, skriver europaparlamentariker Emma Wiesner (C).
Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.
Och det i sista minuten. För förslagen fanns klara att börja förhandla för oss i Europaparlamentet, men enligt en artikel i Financial Times så kommer de i bästa fall läggas fram enormt urvattnade.
Detta är dels ett enormt löftesbrott mot de hundratusentals svenska väljare som i det senaste Europavalet tydligt tog ställning för en politik med bättre djurvälfärd och rätten att slippa få en extra dos antibiotika med fredagstacon.
Deras röster var en stark anledning till att djurhållningen var med när EU:s viktiga klimat- och miljöpaket Green Deal presenterades.
Det här är såklart också ett stort svek mot djuren. Mot djuren som skulle få fortsätta utstå stekheta transporter på över åtta timmar genom Europa, mot suggorna som skulle få fortsätta stå fastspända, mot kultingarna som fortsatt skulle få sina knorrar avbitna i trånga hägn.
Kollegor till mig i Europaparlamentet påstår att det är omöjligt att uppfylla de tuffare kraven på djurhållningen, men vi i Sverige vet att det går.
Därför skulle det vara otroligt olyckligt för det svenska lantbruket om inte konkurrensen jämnades ut i EU. För den tyska fläskfilén är billigare än den svenska av en enkel anledning – att djurhållningen i Tyskland är mycket sämre än i Sverige.
Att kommissionen överväger att inte lägga fram dessa förslag gällande djurregler på gård, vid transport, vid slakt och märkning av livsmedel beror på Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp EPP. De agerar populister och gnäller högljutt om hur högre djurvälfärdskrav kommer att leda till akut höjda matpriser, slå ut det europeiska lantbruket och leda till en total matkris i Europa
Jag hoppas att M och KD förstår hur hårt detta skulle slå mot våra bönder, och att de inte spelar med i det populistiska korståg som EPP-ledningen gett sig ut på för att inte förlora väljare till högerpopulistiska partier i nästa års EU-val.
Men jag är inte säker. M röstade i somras ja till ett försök att stoppa just djurvälfärdslagstiftningen och jordbruksminister Peter Kullgren, KD, har beställt en utredning kring om Sverige verkligen ska ha så höga krav på djurhållningen.
För att öka trycket på EU-kommissionen och visa att det finns många ledamöter som står fast vid att EU måste förbättra djurvälfärdslagstiftningen, har jag tagit initiativ till ett brett upprop över partigruppsgränserna i Europaparlamentet.
Det första steget är att kraftfullt uppmana kommissionen att inte ge efter för kraven på att urvattna Green Deal och den nya djurvälfärdslagen.
Svenska och europeiska medborgare har länge krävt dessa reformer och nu är det dags att leverera.
Centerpartiet kommer att fortsätta försvara det ambitiösa svenska jordbruket, med en klok djurhållning med minimal användning av antibiotika.
Att ge upp när populister gnäller, det är inget för oss.
Emma Wiesner
Europaparlamentariker, Centerpartiet