facebooktwittermail d

Årets vallskörd får tummen upp

En kall vår och sedan en torr och varm inledning på sommaren. Så har det sett ut på många ställen i år. ATL har ringt runt till Hushållningssällskapen och frågat hur årets vallskörd ser ut. 

Traktorer arbetar med vallskörd på fält.
På gården Skarstad Holstein i Bohuslän är ägarna Kajsa och Kristian Johansson nöjda med årets vallskörd. FOTO: KAJSA JOHANSSON/PRIVAT

På mjölkgården Skarstad Holstein i Bohuslän har Kajsa och Kristian Johansson 120 hektar vall. 

– Bägge skördarna är bra, men det är inget rekordår. Tredje skörden tar vi om två månder, säger Kristian Johansson. 

Många bohuslänningar är enligt växtodlingsrådgivare Hanna Johansson nöjda med den första vallskörden.

– Förhoppningsvis har vi fått bra kvalité. Men det vet vi inte förrän vi får analyserna, säger hon.  

Hanna Johansson på Hushållningssällskapet utomhus iklädd jacka.
Hanna Johansson arbetar som växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Västra. Hon hoppas att analyserna ska infria det som vallprognoserna har utlovat, hög kvalité på årets vallskörd. FOTO: PRIVAT

Ingen har klagat på första skörden

Hennes kollega vid Hushållningssällskapet Västra, Per Hansson, beskriver inte vallskörden i Skaraborg lika positivt även om året började riktigt bra. 

– Jag har inte hört någon som har klagat på första skörden. Men vi har haft svårt med återväxten. Vi väntar på regn som kanske kan rädda vallarna, säger Per Hansson.  

Torrt är det även i Uppland.

– Det har varit varmt, cirka 27-28 grader. De som slog  sin vall tidigt har fått bra återväxt, men det är sämre för de som tog den senare. Det skulle behövas mer regn, säger växtodlingsrådgivaren Line Strand. 

Vall med klöver, lusern och gräs.
Blandvall med klöver, lusern och gräs på Gotland. FOTO: STEFAN UDDIN

Minimalt med regn i juni

Även skåningarna är nöjda.

– Vi har god hygiensk kvalitet på första skörden. Vi har fått minimalt med regn i juni i Skåne så det blir låg avkastning på andra skörden. Regnet som kom förra veckan hjälper nog upp tredje skörden, säger Mats Håkansson, växtodlingsrådgivare i Hörby.

På många platser i Västmanland tar lantbrukare in andra skörden just nu.

 – Det började bra i förra veckan. Men den här veckan är det ostadigt. Det är ännu lite oklart hur volymerna blir. Första skörden var jättebra och min känsla är att även andra skörden blir bra. Det var blött i våras och många hade problem med vårgrödorna men vallarna ser bra ut, säger Alexia von Ehrenheim vid Hushållningssällskapet. 

Skördad vall.
En historisk skörd – ett par som för alltid kommer att minnas skörden 2021 är Kajsa och Kristian Johansson. De började med andra skörden första juli och dagen efter blev det regnuppehåll. Den dagen fick de åka in till BB istället. FOTO: KRISTIAN JOHANSSON

I Gävleborg kan växtodlingsrådgivaren Henrik Bergman glädja sig åt ett bra vallår med fina näringsvärden. Första skörden blev över lag bra och återväxten är god.

– Det är snart dags för andra skörden här, några har redan kört. Det kom 100 millimeter regn under några timmar för en vecka sedan i Alfta-Edsbynområdet och det kan kanske påverka vallarnas bärighet när de ska ut med maskinerna. Men det borde ha torkat upp, säger Henrik Bergman.

Per Ståhl, växtodlingsrådgivare, framför gult rapsfält.
På sina ställen är det torrt i Östergötland enligt växtodlingsrådgivare Per Ståhl vid Hushållningssällskapet Östergötland. FOTO: PRIVAT

Önskemål om både sol och regn

I Östergötland kom det mycket nederbörd i maj och det var bra för vallen men besvärligt för vårbruket. Första vallskörden blev bra i hela länet framför allt i de östra delarna där det blev klart bättre än de senaste åren. 

– Just nu önskar vi oss mer regn. Det har kommit kraftiga lokala skurar de senaste dagarna men som vanligt på somrarna är det ojämnt fördelat. På sina ställen är det väldigt torrt just nu, säger växtodlingsrådgivare Per Ståhl.

På Gotland behövs en del regn för att säkra vallskörden. 

– Vi får tänka på turisterna och oss själva, så nu kan det få vara fint väder några dagar, 20-25 grader och sol. Sedan får det gärna bli lite regn igen, säger Stefan Uddin, Hushållningssällskapet på Gotland.

ATL TV: Vi besökte gården i Halland när de tog femte vallskörden – har en medveten strategi för att skörda vallen oftare (inslag från hösten 2020).