facebooktwittermail d

Första traktorpullingtävlingen i Sverige efter pandemin

Imorgon är det äntligen dags för traktorpulling igen. Det är första tävlingen med publik i Sverige efter pandemin.

En traktor
Bild från traktorpullingtävling i värmländska Väse innan pandemin bröt ut. FOTO: KENNETH FRANSSON

Imorgon lördag kommer 50 traktorer att tävla på Öland. 
– Vi håller till i Norra Möckleby på en åker men det blir en bra bana, säger arrangören Christian Rudén på Traktorevent Sverige. 

Vanligtvis brukar de bästa från Sverige, Finland, Norge och Danmark mötas när det är traktorpullingtävling. Då är det full fart i tre timmar. På grund av pandemin har arrangören behövt ändra på upplägget något. I år blir det till exempel bara svenska deltagare och en tävlingsdag.

Svältfödd publik

– En hel del är svältfödda och kommer uppskatta att få titta på traktorpulling igen. Det här är första traktorpullingtävlingen med publik sedan pandemin, säger Kenneth Fransson traktorexpert på ATL.
– Vi har deltagare som har åkt långt, från Örkelljunga, Kristianstad och Örebro. Jag vet att vi har publik som har åkt ända från Västkusten, säger Christian Rudén.
Det var när pandemirestriktionerna lättades för cirka en månad sedan som beslutet fattades att årets traktorpulling på Öland skulle bli av. 

Traktordepån stängd 

– När det blev lättnader i restriktionerna så bestämde vi oss. Vi har haft en månad på oss att få ihop tävlingsdagen, säger Christian Rudén.

En man och bilar i bakgrunden.
Christian Rudén arbetar in i det sista för att få allt på plats inför traktorpullingen i Norra Möckleby på lördag. FOTO: PRIVAT

Vad kan publiken förvänta sig av dagen?
– Vi hoppas att publiken kommer att njuta av det vi har att bjuda på. På grund av de rådande restriktionerna måste publiken sitta ner, säger Christian Rudén som uppmanar alla att ta med egen stol. 
Det kommer att gå att köpa mat men publiken måste gå tillbaka till sina stolar och äta. 
– Vi har tvingats stänga traktordepån för publiken och de tävlande kommer inte in på publikområdet. Vi hoppas att publiken har förståelse för det, säger Christian Rudén.

Traktorpulling på Öland 31 juli


På grund av restriktionerna är maxantal besökare under dagen satt till 3000. 
Tävlingsområdet är på 10 000 kvadratmeter så det behöver inte bli trängsel på publikområdet.
Max åtta personer per sällskap tillåts, alla behöver sitta ner hela tiden och ha minst en meter till övriga sällskap. Arrangören uppmanar alla att ta med egen stol. 
Dagen inleds klockan nio med gardenpulling för barn, sedan blir det gardenpulling för trimmade traktorer, standardpulling, hot farm och så avslutas dagen vid fem med eliten inom svensk pulling.