facebooktwittermail d

Första dödsolyckan inom lantbruket i år

En 28-årig man som arbetade med att tömma en gödselbrunn på sin gård i Trelleborg dog av metangasförgiftning efter att han ramlat i brunnen. Händelsen utreds nu som en arbetsplatsolycka och är den första dödsolyckan inom lantbruket i år.

– Det är en man född 1988 som utförde arbete med gödselrensning i stallet. I nuläget framkommer inte om han var ensam på platsen, säger Stefan Söderholm, pressinformatör vid polisen i Skåne.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Polisen fick larmet vid klockan 15.09 i fredags eftermiddag. Den 30-årige mannen höll på med gödselrensning på en gård norr om Skegrie. Av okänd anledning trillade ha ned i brunnen och lyckades inte ta sig upp igen. När polis och ambulans kom fram saknade mannen både puls och andning.

Kraftig metangas

Enligt Magnus Svall, inre befäl på polisen i Trelleborg, var det för sent att rädda mannens liv när hjälpen nått fram till gården,

– Den här metangasen är så pass kraftig, att hamnar du nere i sörjan klarar du dig inte, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Saknade puls

Enligt Mats Streer på Räddningstjänsten Syd är det fortfarande oklart ifall mannen arbetade ensam vid olyckstillfället.

– Personen som slog larm kunde inte få upp mannen ur brunnen. Om han arbetade ensam framkommer inte. När räddningspersonalen kom dit kunde de konstatera att mannen saknade både puls och andning. Därefter påbörjades hjärt- och lungräddning, säger han.

Dödsfall i gödselbrunnar

Dödsolyckor i gödselbrunnar är mycket ovanliga i Sverige. Senast det hände var den 25 april 2015 då en lantbrukare hittades drunknad i en gödselbrunn i Kronobergs län.

Två fall i Danmark

I Danmark har det skett två liknande fall i år. Den 30 april hittades en 70-årig man död i en gödseltunna i Bælum norr om Hadsund i Nordjylland. Den 12 maj omkom en 69-årig kvinna efter att ha fallit ned i en gödseltank på en bondgård i Thisted.

Svenska dödsolyckor

I Sverige har det sammantaget skett 38 dödsolyckor inom jordbruk, skog och fiske sedan 2011 enligt Arbetsmiljöverket som fört statistik över antalet anmälda dödsolyckor bland förvärvsarbetande, anställda och egenföretagare.

– Det är givetvis mycket tråkigt det här. Jag fick precis ett mejl av min kollega Anders Danielsson som tidigare arbetade med arbetsmiljöfrågor och olycksrisker på Sunt bondförnuft. Han sa att svenskt lantbruk inte haft en enda dödsolycka under det första halvåret. Det har nog aldrig hänt tidigare. Så sker den första just nu den första juli, säger Anders Drottja som är arbetsmiljöansvarig på LRF.

Alltid vara minst två

– Metan är en giftig gas och det krävs ordentlig utvädring och ventilation innan man ger sig in i sådana miljöer. Och man ska alltid vara minst två på plats. Går man ned i brunnen själv så blir ju följderna att larmet dröjer och räddningen drar ut på tiden. Det gäller även för arbeten i silos där man också kan drabbas av syrebrist, säger han.