facebooktwittermail d

Först ut med kinesisk ekocertifiering

HJO

Almnäs bruk kan bli först i Sverige att klara en kinesisk ekocertifiering. Certifieringsorganet Krav dokumenterar nu vad som krävs, i förhoppning om att fler svenska företag ska kunna följa efter.

För första gången befinner sig Cao Yu, inspektör på det kinesiska certifieringsorganet OFDC, på uppdrag i Skandinavien. Med sig har han två tjocka buntar papper med kontrolluppgifter som ska fyllas i under två dagar på Almnäs bruk.

– Vi tar prov på mjölken och på osten. Vi undersöker eventuell förekomst av föroreningar som till exempel bekämpningsmedel. Normalt har vi även i uppdrag att göra en mätning av luften men det är inte nödvändigt på en sådan här plats, säger Cao Yu.

Exportera till Kina

Thomas Berglund, ägare till och vd för Almnäs bruk, har i flera år haft ambitionen att få exportera sina ostar till Kina. Däremot har det gått bra att sälja till Hongkong och Macao som godtar den EU-ekologiska certifieringen.

– Vi vet att det är Kina och andra östasiatiska länder som har den största tillväxten av köpstark medelklass. En kinesisk certifiering ger oss tillfälle att marknadsföra oss i en av världens största ekonomier, konstaterar Thomas Berglund.

Potential

Almnäs producerar i dagsläget 35–40 ton vällagrade kvalitetsostar per år. Men om efterfrågan uppstår finns en potential att tillverka upp till 250 ton ost av den mjölk som nu säljs till Skånemejerier.

– Först måste vi hitta kunderna. På fem års sikt hoppas jag på att vi kan sälja 5–10 ton till Kina, säger Thomas Berglund.

Under flera år har han bearbetat det svenska certifieringsföretaget Krav för att få hjälp med en kinesisk certifiering.

Öppningen kom genom Kravs samarbete med sin brittiska motsvarighet Soil Association som i sin tur hade kontakter med ODFC.

– Att jobba med export är något nytt för oss eftersom vi normalt arbetar med import. Vi hoppas att Almnäs blir en föregångare och nu dokumenterar vi vad som krävs för att klara en kinesisk ekocertifiering, säger Eva-Lena Rådberg, kvalitetschef på Krav.

Stora intresset

Almnäs deltog i likhet med Darhult Dairy genom Kravs finansiering förra året på Nopa i Hongkong, en mässa för ekologiska livsmedel. Cao Yu bekräftar det stora intresset för ekoprodukter och att de helst ska komma från västvärlden.

– Det finns butiker i storstäderna med hela avdelningar med ekologiska livsmedel. Däremot ingår inte ost i den traditionella kinesiska kosthållningen och jag hade själv aldrig ätit ost innan jag kom till Europa. Nu har jag lärt mig att tycka om den, säger Cao Yu och ler.

Leder exporten

Mjölk dominerar importen av ekologiska livsmedel till Kina med olivolja och vin som andra stora produkter. Italien, Tyskland och Spanien är de länder i Europa som leder exporten.

För att ostarna från Almnäs ska hitta till de kinesiska butikshyllorna krävs också att företaget godkänns av handelsmyndigheten i Peking.

Det är en uppgift som ligger på svenska staten att ordna. Certifieringen är redan på god väg.

– Inom två månader ska Almnäs få besked om man får godkänt, lovar Cao Yu.

Tillverkade ost redan på 1830-talet

Almnäs bruk har anor från tidigt 1200-tal och hörde fram till 1527 till Alvastra kloster. Efter reformationen ägdes gården av olika adelsätter innan den 1916 köptes av familjen Berglund. Nuvarande vd:n Thomas Berglund är fjärde generationen.

Den totala arealen är 3 581 hektar, varav 1 985 skog, 1 031 hektar åker och beten, 250 hektar övrig mark samt 315 hektar vatten. Hela jordbruket är Kravcertifierat och skogsbruket har FSC-certifiering. Verksamheten har 26 anställda.

Almnäs har cirka 800 nötkreatur varav 375 mjölkkor och resten ungdjur. Ungefär 20 procent av mjölken går till egen osttillverkning. Det fanns dokumenterad ostproduktion redan på 1830-talet och efter ett uppehåll på 47 år återupptogs den 2008.

För närvarande produceras ostsorterna Almnäs Tegel, Wrångebäck, Anno 1225 och Almnäs 1 liter.