facebooktwittermail

Förslag om gårdsförsäljning ut på remiss

Utredningen om gårdsförsäljning av alkohol ska ut på remiss.

Trots massiv kritik från både oppositions- och allianspartier, och trots att hon själv dömer ut utredningens lösning så skickar barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) ut utredningen om gårdsförsäljning av alkohol på remiss.

Listan över vilka som ska bjudas in att ha synpunkter sammanställs på Socialdepartementet just nu.

Fyra partier säger nej


Fyra av åtta riksdagspartier har sagt tvärt nej till utredningens förslag där tillverkare av alkohol får sälja sina egna och andras produkter utan krav på var försäljningen kan ske.

En fransk vinproducent skulle enligt förslaget kunna öppna en vinbutik mitt i Stockholm, under förutsättning att flaskorna säljs tillsammans med någon form av upplevelse kopplad till drycken.

Att begränsa gårdsförsäljningen till svenska producenter är omöjligt att förena med EU:s marknadsregler, anser utredaren. Kravet på att en upplevelsetjänst måste köpas tillsammans med alkoholen är utredarens sätt att ta hänsyn till den restriktiva svenska alkoholpolitiken.

Men inga av de juridiska brasklapparna har övertygat kritikerna om att alkoholmonopolet är säkrat, och det är det som är knäckfrågan. Sara Johansson