facebooktwittermail

Forskarlarm: Gmo-alfalfa orsakar missfall

Enligt forskarrapporter har en helt okänd organism hittats i gmo-alfalfa som orsakar missfall hos boskap. Nu höjer forskare ett varningens finger.

Det var i januari som kemikaliejätten Monsanto fick tillstånd av amerikanska jordbruksdepartementet att släppa ut en genmodifierad alfalfa på marknaden. Nu har laboratorietester visat att närvaron av organismen i flera olika typer av boskapsdjur orsakat missfall och infertilitet, uppger Foodmonitor.se.

Enligt preliminära resultat går missfallen att reproducera även i kliniska tester i laboratorier, enligt Don M. Huber, professor, Purdue Universitet, i ett öppet brev till den amerikanske jordbruksministern Tom Vilsack.

Alfalfan det gäller heter Roundup Ready Alfalfa.

Foodmonitor skriver vidare att forskarna upptäckte organismen när man undersökte gmo-alfalfan i ett elektronmikroskop med 36 000 gångers förstoring. Den nya organismen kan enligt forskarna orsaka sjukdomar i både växter och djur, vilket är en mycket ovanlig egenskap.

Don M. Huber skriver till jordbruksministern att det måste undersökas vidare för att undvika en kollaps av jordbruket. ATL.nu